10 căruțe cu peste 100 de oameni au plecat din Baia Mare pentru a reface drumul Marii Uniri

Nu mai puțin de 10 căruțe, cu peste 100 de pasageri, au plecat vineri din Baia Mare, pentru a reface drumul Marii Unirii.

Îi așteaptă un traseu lung de 300 de kilometri, însă oamenii spun că aceeași călătorie a fost făcută și de bunicii lor.

În frunte cu trei călăreți mândri, peste 100 de români din nordul țării s-au suit în căruțe și-au pornit din Baia Mare pe drumul Marii Uniri: ”Ne unim toți pe lângă sticla asta, să ajungem la Alba Iulia, așa cum ne-am propus, uniți. Și să fim și mai uniți! Dumnezeu să ne ajute!”

Drumul lung și istovitor nu i-a speriat, chiar dacă vor ajunge la destinație abia peste o săpămână – de Ziua Națională: ”Încercăm să refacem simbolic drumul pe care l-au făcut maramureșenii noștri în urmă cu 100 de ani, când au plecat cu căruțele. Ca respect pentru cei care ne-au dăruit această țară.”

La călătoria simbolică au participat atât români din Ucraina, cât și din Țara Oașului, toți îmbrăcăți în straie populare.

”Noi venim din Ucraina. Suntem români din dreapta Tisei. Nu e greu drumul deloc, n-a fost greu pentru ei atunci, nu-i nicăieri ca acasă, Alba Iulia este acasă.”

“Acolo sărbătorim Marea Unire. În 8 zile sperăm să ajungem.”

Cu muzică și voie bună au sărbătorit vineri și localnicii din Polovragi, județul Gorj. Pentru că de 1 Decembrie ansamblul folcloric nu va fi în localitate, oamenii au “marcat” în avans Ziua Națională.

Țînând cont de tradiție, oamenii au întins mese mari, la care s-au servit 600 de porții de fasole.

Bucătar: “E vorba de cantități mari aici, de 3 ceaune, de ceapă, de morcovi, de ardei, totul pe foc de lemn și făcut nu în grabă, domol, liniștit.”

Setea a fost stinsă cu țuică fiartă, iar muzica a continuat până târziu în noapte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata