100 de ani de istorie a Bucureștiului în imagini

O expoziție inedită de imagini ale Bucureștiului și orașului Leipzig a fost deschisă la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București. Printre exponate se află și două fotografii ale Băncii Naționale a României, una din 1890, alta din 1920, din același unghi. Am mai făcut una, tot din acea poziție, pentru a prezenta 128 de ani de istorie a Băncii Naționale – dar nu numai – în imagini. Expoziția, realizată în colaborare cu Muzeul Muncipiului București, este deschisă până în data de 30 iulie.


BNR la 1890


BNR la 1920


BNR astazi

Clădirile din jurul Băncii Naționale au rămas aproape la fel din 1890

La 1890 vedem strada Lipscani cu Banca Națională a României în dreapta și Banca Românească în stânga. În fundal, unde Lipscani se intersectează cu Calea Victoriei, se vede puțin din Magazinul Victoria și din fosta clădire Lafayette – care nu mai există.

La 1920, apar automobilele pe Lipscani și o clădire nouă, pe dreapta, care rezistă până astăzi. Linia de tramvai este la fel cu cea din 1890.

În 2018 linia de tramvai a dispărut, automobilele sunt absente, iar trecătorii par mai veseli. Poate și pentru că fotografia este color…

Hanul lui Manuc împlinește 210 de ani

Hanul Manuc a fost construit în 1808 pe terenurile care aparținuseră Curții Domnești. În anul 1860 arăta așa cum l-a reprezentat într-un desen D. Lancelot. Imaginea a fost publicată în Tour du Monde în 1866. Imobilul a rămas aproape neschimbat în fix 210 de ani de existență.

Față de 1920, intrarea în Lipscani s-a înnoit doar cu un bloc ceaușist

O imagine a intrării în strada Lipscani, dinspre Calea Victoriei, arată aproape identic cu cea de astăzi. A apărut doar un bloc ridicat în anii 1980 în dreapta, iar fosta Bancă Agricolă este acoperită cu plasă pentru că a instrat în renovări. Biserica Zlătari este la fel ca și acum aproape 100 de ani.

Lupoaica a fost pusă invers

O imagine din 1920 ne arată actuala Piața Roma, la intrare în Lipscani, fotografiată dinspre actualul Bulevard Brătianu. Ceea ce sare în ochi de la început este faptul că Lupoiaca era pusă, la vremea respectivă, cu fața spre Lipscani. Astăzi stă invers…

Magazinul Victoria și-a schimbat vecinul

Actualul magazin Victoria, de pe Calea Victoriei este identic cu cel din 1920. Privind dinspre Lipscani, lipsește din imagine doar fosta clădire Lafayette.

Inițial, Palatul Regal a fost casa Goleștilor

Pe locul actualului Palat Regal s-a ridicat, începând cu anul 1812, Casa Golescu. Casa Golescu a fost ridicată în stil neoclasic, cu un etaj și avea 25 de odăi, un număr impresionant pentru o locuință în Bucureștii acelei epoci. În 1837, casa somptuoasă a stolnicului Dinicu Golescu devine Curtea Domnească a lui Alexandru Ghica Vodă. Din 1859 până în 1866 aici a locuit domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Din 10 mai 1866 casa devine locuința domnitorului Carol I.

După incendiul petrecut în noaptea de 7/8 decembrie 1926, care a distrus corpul central, devine necesară repararea clădirii. În 1927, Regele Ferdinand decide repararea Palatului. În 1935-1936 vechiul Palat este complet demolat, iar în 1937 apare cel actual.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata