15 mame de la care copiii nu au ce invata. Halal educatie:)))
Mamele, ca fiecare persoana, au defecte si calitati. Isi fac griji, se implica in crestere si educarea copiilor, varsa lacrimi pentru pruncii lor, se bucura pentru reusitele micutilor, sa supara si se simt de multe ori coplesite de responsabilitati. De multe ori gresesc, insa niciodata din rea vointa.
Nu poti cataloga nicio mama ca fiind buna sau rea. Mama este mama si atat. Iar copilul tau stie cel mai bine acest lucru si te va iubi neconditionat, in ciuda defectelor pe care ti le reprosezi sau care ti se reproseaza.
Daca ti-e teama ca vei fi perceputa drept o mama rea, pentru ca iti certi copilul, aminteste-ti ca un copil are nevoie, pe langa dragostrea ta neconditionata, de rutina si de reguli clare, care sa-l ajute sa se orienteze in situatii diverse. Prin urmare, nu trebuie sa accepti sau sa tolerezi orice actiune sau comportament al copilului.
Ai voie sa il dojenesti, atunci cand este cazul. Singurul lucru la care trebuie sa fii atenta este modul in care i te adresezi, atunci cand greseste. Cearta-l fara sa fii aspra sau autoritara. Explica-i cu calm si blandete cum poate face mai bine un lucru. Nu insista pe greseala, ci pe modul in care poate se poate autocorecta.
Fii ferma, nu dura. Apeleaza la pedepse adaptate gravitatii situatiei si tine-te de cuvant. In acest mod, copilul te va lua mereu in serios si va avea incredere in judecata ta. Tu esti primul lui profesor, primul educator cu ajutorul caruia descoperea lumea, modul in care aceasta functioneaza si maniera in care poti interactiona cu cei din jur.
Mama este un rol social
Sa fii mama este doar unul dintre rolurile sociale pe care o femeie le joaca in viata. Ea are datorii nu doar morale, ci si legale fata de copilul ei. Drepturile si responsabilitatile unei mame sunt prevazute atat in Codul familiei, cat si in alte documente cu caracter de lege.
In societate, rolul tau ca mama include resposabilitati din sfera cresterii, ingrijirii, educarii si formarii copilului pentru rolul sau viitor de adult, membru al societatii in care se dezvolta. Tu esti prima persoana cu care copilul tau va forma o legatura emotionala inca din pantec si cea mai in masura sa il creasca si sa il ingrijeasca. Alaptarea la san intareste aceasta legatura si iti permite sa ii oferi cea mai buna alimentatie de care are nevoie, in special in primele sase luni de viata.
Tot tie iti revine rolul sa il inveti ce inseamna contactul vizual, ascultarea si vorbirea, comportamentul adecvat in functie de contextul social, regulile pe care trebuie sa se respecte si modul optim in care sa-si gestioneze trairile, emotiile si sentimentele. Tu esti cea care il poate ajuta sa devina independent si autonom si sa se integreze mai usor in colectivitate.
Mama invata tot timpul cum sa fie mama
Daca ai devenit de curand mama, trebuie sa te pregatesti pentru o meserie cu program 24 de ore din 24. O meserie in care vei fi testata, examinata, evaluata si reevaluata la nesfasit. De tine, de familia ta, de copilul tau, de intreaga societate. Nu pentru ca nu ai ce sa faci, ci pentru ca se vor ivi mereu situatii noi, la care trebuie sa te adaptezi si din care poti invata cum sa faci lucrurile mai bine decat le-ai facut pana acum.
Copilul tau este o fiinta in continua formare, dezvoltare si schimbare, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Astfel ca, de la an la an, te vei confrunta cu alte provocari si va trebui sa inveti “sa cresti”, alaturi de copilul tau. Acele reevaluri continue cu care te vei confrunta nu sunt menite sa iti zdruncine incredere in sine. Din contra, ele vin in ajutorul tau, ajutandu-te sa iti revizuiesti “materia”, sa pui cap la cap tot ceea ce stii si sa iei cea mai bune decizie, in functie de situatie.
Din pacate, aceasta teorie nu se aplica tuturor femeilor care au dat nastere de prunci. Sunt unele femei care au devenit mame din „intamplare”, si tot la intamplare isi educa si copiii printr-un comportament deficitar. Va prezentam cateva exemple in filmuletul de mai jos:
sursa