7 lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată seara
Potrivit statisticilor, aproximativ 27% dintre oameni se confruntă cu dificultăți constante de a adormi, iar restul înfruntă această problemă doar uneori. Dar, uneori, cauzele somnului prost nu sunt deloc probleme de sănătate.
Unele ritualuri de seară pe care nu le consideri ceva special, provoacă de fapt un somn de slabă calitate și chiar insomnie.
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să te odihnești:
1. Să fumezi
Ca și cafeina, nicotina are un efect stimulator asupra organismului. Aceasta determină o creștere a frecvenței cardiace, crește tensiunea arterială și stimulează creierul. Toate aceste procese nu contribuie deloc la adormire.
Și chiar dacă adormi, somnul va fi mai rău decât ar putea fi dacă nu ai fumat. În general, printre fumători, mai mulți oameni suferă de insomnie . Chiar dacă nu intenționezi să renunți la acest obicei, cel puțin nu fuma cu 2 ore înainte de culcare.
2. Să faci sport
În general, sportul este foarte util pentru somn: prelungește faza sa lentă, ameliorează stresul și promovează adormirea rapidă. Cu toate acestea, toate acestea funcționează, dacă ai terminat antrenamentul cu 3-4 și mai bine cu 6 ore înainte de culcare.
3. Să bei prea multă apă
O cantitate moderată de lichid înainte de a dormi nu dăunează corpului, ba dimpotrivă. Dar dacă bei prea multă apă, așteaptă-te să te trezești mijlocul nopții, la saci sub ochi și umflături dimineața.
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți complet la lichide: trebuie doar să determini cantitatea corespunzătoare pentru tine, care nu provoacă astfel de probleme. Acest lucru se poate face numai prin experiență. Cu toate acestea, medicii spun că două cești de apă pot reprezenta volumul optim de seară, potrivit pentru aproape toată lumea.
4. Somnul pe zi
Dacă vrei să ațipești pentru câteva momente după muncă, uită de un somn liniștitor noaptea. Dacă totuși ești prea obosit în timpul zilei, culcă-te în intervalul 13-16 și nu dormi mai mult de o oră și jumătate.
5. Să fii implicat într-un proces creativ
Se crede că procesul creativ este un fel de relaxare, dar nu este în întregime adevărat. Dacă desenezi, compui poezii sau muzică, creierul funcționează activ. Prin urmare, făcând acest lucru târziu, este cel mai probabil să nu închizi ochii până aproape dimineața.
Activitatea creativă, ca oricare alta, necesită eforturi. Și pentru a intra în modul de odihnă, creierul are nevoie de timp. De aceea, cu o oră înainte de a merge la culcare, este mai bine să alegi activități care nu necesită multă activitate mentală, cum ar fi cititul sau meditația.
6. Să folosești dispozitive electronice
Uită de laptop, tabletă și telefon pe timp de noapte: lumina emisă de aceste dispozitive este dăunătoare pentru somn. Să lucrezi noaptea târziu, de asemenea, nu este recomandat, în caz contrar riști să stai o oră sau două în pat, gândindu-te la problemele stresante.
În schimb, este mai bine să te relaxezi, să pui toate sarcinile pe hârtie și să elaborezi un plan de acțiune pentru ziua de mâine.
7. Să dormi cu animale de companie
Mulți proprietari își lasă cu plăcere animalele de companie în propriul pat. Și foarte zadarnic. În primul rând, somnul la animale nu este același ca la om. Animalele de companie dorm mai mult intermitent, iar faza profundă a somnului este mai scurtă decât în cazul oamenilor.
O pisică sau un câine își va schimba poziția de mai multe ori în timpul nopții, ceea ce este puțin probabil să trezească proprietarul o singură dată. Și nu uita de părul pe care îl lasă micii necuvântători.