A pus furca pe ele! Mai multe maicute agresate de stareta unei manastiri dintr-un motiv absurd

Mai multe maicute de la Manastirea Voivozi, din judetul Bihor, au fost batute cu furca, injurate si obligate sa munceasca desculte la porci, iar stareta manastirii a fost destituita din functie pentru abateri grave.

Monarhia Teodora, stareta Manastirii Voivozi, a fost destituita si sustine ca a fost batuta de calugarii ce urmeaza sa se mute in manastire, fiind totodata acuzata de furt, dar si ca le-ar fi alungat pe celelalte maicute, relateaza Evenimentul Zilei.

Potrivit unui comunicat de presa al Episcopiei Oradei, de la biserica de lemn a Manastirii Voivozi au disparut doua icoane mari de argint, placate cu aur si pietre pretioase, dar si racla cu sfintele moaste.

In plus, din chilii au disparut icoane si tablouri de pe pereti, dar si lenjeria si obiectele din dulapuri, precum si proviziile pentru iarna din camari si toate animalele din gospodarii.

Potrivit comunicatului Episcopiei, Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis schimbarea statutului lacasului Voivozi in manastire de calugari, insa comisia speciala de predare-primire „care se ingrijeste de reorganizarea vietii monahale la Manastirea Voivozi, a fost impiedicata sa isi exercite atributiile, prin complicitatea dintre fosta stareta a Manastirii Voivozi si fostul duhovnic, singurii vietuitori ramasi in obste, dupa ce fosta stareta alungase, de multa vreme, pe celelalte vietuitoare”.

Maica stareta si duhovnicul manastirii, alungati din lacasul sfant

Fosta maica stareta a sustinut insa ca este nevinovata si ca a fost agresata de calugarii care urmeaza sa se mute la Manastirea Voivozi, dar si de mai multi mireni.

„Vineri seara (16 noiembrie – n.red.), au venit opt masini, din care doua erau pline cu mireni. Noul staret a spus ca daca vreau sa raman in manastire o sa fac ascultare la porci si la vite si sa ma mut la poarta. Am refuzat, iar atunci mi-au zis ca maine seara (sambata – n.red.) sa fiu deja plecata. M-am dus in camera sa-mi iau hainele si au venit dupa mine si m-au batut acolo. Mi-au dat cu pumnii in cap”, a spus maicuta Teodora.

In plus, si parintele Ioachim, fostul duhovnic al manastirii, care intre timp a parasit sfantul lacas, a afirmat ca a fost batut pentru a parasi manastirea. Reprezentantii Episcopiei au o varianta diferita, insa, mentionand ca parintele a parasit lacasul „fara binecuvantare”, inainte de sosirea comisiei.

Totodata, maica Teodora este acuzata ca ar fi refuzat sa predea cheile bisericii, dar si ca a furat bunurile de valoare ale lacasului sfant.

Calugaritele batute si alungate de la manastire

Fosta maica stareta este acuzata si ca a provocat plecarea a doua calugarite, in luna august, iar una dintre acestea a disparut fara urma. Potrivit localnicilor, stareta lovea cu pumnul si cu palma si se certa cu toata lumea, iar mama celei care a disparut sustine ca aceasta era batuta cu furca, injurata si pusa sa lucreze desculta la porci.

Totodata, fosta maica stareta ar fi avut aceleasi probleme si la manastirea la care a slujit inainte, Manastirea Salciua din judetul Alba.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata