Cel mai puțin vizitat și mai ciudat loc lume. ”Catedrala adormită unde simți prezența Lui Dumnezeu”

Structura ce seamana cu o catedrala – cel mai putin vizitat si unic din lume – este localizata pe o insula nelocuita Staffa, la 10 km de vestul coastei Mull, parte dintr-un lant de insule cunoscute ca the Inner Henrides, Scotia. Stalpi bizari din bazalt, o simetrie uimitoare si sunete misterioase produse de catre ecourile valurilor, pot fi admirate intr-o pestera formata din bazalt hexagonal, cunoscuta sub numele de Fingal’s Cave (Pestera lui Fingal).

Structura singulara lunga de 69 m este rezultatul unor intense activitati vulcanice ce au avut loc acum aproximativ 60 de milioane de ani. Pestera este formata dintr-o serie de coloane de bazalt hexagonale, negre, unite intre ele. Aceasta a fost descoperita in 1772 de catre Sir Joseph Banks (1743-1820), un explorator britanic si naturalist, ce a vizitat insula Staffa si Pestera lui Fingal in timpul expeditiei sale catre Islanda, in insemnarile sale fiind descris faptul ca insula se misca atat de violent in timpul furtunilor incat o familie ce traia in micul catun din mijlocul insulei a trebuit sa paraseasca locatia in jurul anului 1790.

Coloanele bazaltice hexagonale de pe insula Staffa par sa posede calitati neobisnuite.

Din „Field Guide to Mysterious Places of the Pacific Coast” (Ghid practic al locurilor misterioase de pe coasta Pacificului) al lui Salvatore M. Trento aflam ca exista o anomalie magnetica in zona. La 32 km de marginea stancilor aparatele masoara niste campuri extrem de puternice, insa in apropierea anticelor picturi care acopera coloanele acestea scad dramatic in intensitate. Surse istorice confirma faptul ca locuitori preistorici au locuit in zona, cu aproape 8.000 de ani in urma. Este posibil ca ei sa fi fost constienti de campurile magnetice extrem de slabe ce creaza acest efect special?

Sir Walter Scott, nuvelist istoric si poet scotian, a vizitat faimoasa Pestera a lui Fingal si a ascultat muzica nepamanteana emisa de colanele de bazalt inchise la culoare si apa, ca efect al fluxului si refluxului.

Impresia acestuia a fost ca acest loc este „o catedrala naturala adormita unde cineva poate sa atinga spiritul lui Dumnezeu”, numele in galeza al acestuia fiind „Pestera muzicii”.

Potrivit legendei, un gigant irlandez si erou, Fingal (Finn mac Cumhail) a construit insula Staffa pentru a nu-si uda picioarele atunci cand umbla pe mare de la Giant’s Causeway din Irlanda pana in Scotia. De asemenea, structura uimitoare a Giant’s Causeway ii este atribuita tot lui Fingal, despre care se spune ca a construit-o in Antrim, Irlanda de Nord, pentru a merge catre Scotia sa lupte cu rivalul sau Benandonner.

Fingal si alti luptatori giganti sunt intalniri uzuale in mitologia celta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata