Aceste previziuni o să te bucure: în 2040 oamenii vor câștiga mai mult și nu vor mai avea șefi

În economia viitorului nu vor mai rămâne locuri stabile de muncă, dar vom avea șansa să câștigăm mai mult.

Munca tradițională începe să treacă pe planul doi. Către anul 2040 economia americană va fi de recunoscut, se spune în noul raport al Institutului Roosevelt și al Fundației Kaufmann. Noi deja putem observa semne ale schimbării: freelancerii reprezintă 35% dintre muncitorii americani. Iar asta înseamnă 53 mln de oameni. În următorii 25 de ani se va accelera tranziția către economia antreprenorială.

Angajarile tradiționale devin tot mai neatractive. „Asta o să creeze probleme bugetului. Noi am construit toate programele sociale, începând de la pensie și până la medicină asigurată, în jurul lucrului stabil.”- a menționat Deine Stangler, vicepreședinte de Cercetare și Politică la Fundația Kaufman.

Iată 5 schimbări care vor apărea în economia viitorului.

1. Munca va fi constituită dintr-o multitudine de sarcini separate

Cândva munca stabilă însemna pentru americani siguranță și succes. Către 2040 piața muncii se va baza pe sarcini limitate temporal, pe antreprenoriat, iar cariera va încăpea într-un portofoliu. Oamenii vor realiza sarcini diverse și independente una de alta sau vor lucra pentru propria afacere.

2. Vor apărea noi platforme, care vor reduce riscul economic

Odată ce jobul tradițional cu asigurare, pensie și cu reținerea impozitelor va dispărea, vor apărea noi platforme, care îi vor ajuta pe oameni să se descurce cu circumstanțele neprevăzute și cu riscurile apărute.

3. Tot mai multe agenții de recrutare vor căuta muncitori tradiționali

Dacă în prezent agențiile de recrutare sunt mai mult în căutarea liber-profesioniștilor precum actorii, sportivii, cu șanse de a deveni vedete, în viitor, aceste agenții vor fi în căutarea unor angajați clasici.

4. Dezvoltarea micului business va duce la creșterea salariilor

Dezvoltarea activităților independente va crește în mod inevitabil câștigurile. Mai mult ca atât, odată ce populația în etate va ieși la pensie, iar natalitatea va scădea, oferta pe piața muncii se va diminua, ceea ce va duce din nou la creșterea salariilor.

5. Fiecare va fi responsabil de propriul succes

Da, vei putea scăpa de angajatorul, care nu te plătește suficient, dar totodată responsabilitatea pentru succesul tău în carieră va cădea exclusiv pe umerii tăi. În raport se mai spune că fiecare muncitor va fi nevoit să se dezvolte și să depună un efort considerabil pentru a reuși.

Nu vor mai exista reguli concrete sau scări profesionale, care să-ți asigure succesul. Muncitorii vor fi nevoiți să fie mult mai agili și mai descurcăreți decât predecesorii săi, pentru că viața va deveni mult mai complicată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata