Alocaţiile copiilor ar putea fi mărite cu 80% de la 1 ianuarie 2019. În ce stadiu se află acest proiect de lege?
O veste bună pentru copiii din România. Toţi cei cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ai ar urma ca de la 1 ianuarie 2019 să încaseze 150 de lei, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de doi deputaţi ai PNL.
Acest proiect a fost anunţat la începutul lunii septembrie şi depus în Camera Deputaţilor, urmând a fi analizat şi supus votului camerei decizionale. Proiectul prevede şi majorarea de la 200 la 300 de lei a alocaţiei pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani.
„Din anul 2015 nu au mai existat modificări la legea privind alocaţiile pentru copii. Astfel, în ceea ce priveşte copiii cu vârste până la doi ani, ISR (n.r. – indicatorul social de referinţă) este de 0,4%, mai exact 200 de lei. În ceea ce priveşte copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani, dar şi pentru liceenii de peste 18 ani, ISR este de 0,168, valoarea reprezentând 84 de lei. Vorbim despre o sumă foarte mică, mai exact 2,8 lei pe zi per copil. (…) E regretabil că ţara noastră se situează în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocaţiile destinate copiilor. (…)
Propunem majorarea cuantumului alocaţiei cu 50% pentru copiii cu vârste între 0 şi 2 ani, care vor beneficia de o alocaţie în valoare de 300 de lei şi cu 80% pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, care vor beneficia de o alocaţie în valoare de 150 de lei”, au explicat iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
Iniţiatorii propun ca de la 1 ianuarie 2019, alocaţia pentru copiii de maximum doi ani să se stabilească după formula: 0,6 înmulţit cu valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), iar alocaţia pentru copiii care au peste doi ani, după formula 0,3 înmulţit cu valoarea indicatorului social de referinţă (ISR).
Indicatorul social de referinţă (ISR) este un indicator în funcţie de care se stabilesc beneficiile sociale acordate în ţara noastră. În prezent, valoarea acestui indicator este de 500 de lei. Guvernul stabileşte anual valoarea indicatorului social de referinţă.
sursa