Are doar 2 ani si este printre cei mai puternici copii din lume. Uite ce poate sa faca:

Culturismul si exercitiile fizice la copii

Majoritatea celor care sunt impotriva practicarii exercitiilor cu greutati la copii isi imagineaza, desigur, greutati de zeci de kg care, apasand pe articulatiile si oasele copiilor, care la aceasta varsta se gasesc in plina perioada de crestere, le provoaca perturbatii serioase in organism.

Este foarte adevarat ca intrebuintarea greutatilor mari dauneaza organismului copilului. Dar este tot adevarat ca folosirea greutatilor mici, combinata cu jocuri si cu exercitii de mobilitate, ajuta la cresterea si mentinerea unei sanatati perfecte a organismului copilului, astfel prevenind predispunerea la sedentarism si obezitate inca din perioada pubertara (10-13 ani).

Individualizarea joaca in acest caz un rol foarte important. In functie de particularitatile fiecarui copil, antrenorul(profesorul) impreuna cu medicul vor stabili exercitiile si greutatile cu care se va lucra.

Cercetarile si experientele efectuate de Bob Hoffman, Joe si Ben Weider (intemeietorii culturismului), demonstreaza ca exercitiile de culturism efectuate sub o stricta supraveghere pedagogica si medicala, nu sunt daunatoare copiilor incepand in jurul varstei de 10 ani.

Limitele superioare recomandate de majoritatea autorilor (Weider, Hoffman) in ceea ce priveste incarcatura sunt urmatoarele:

– intre 11 si 13 ani 30% din greutatea corpului;

– intre 14 si 15 ani 75% din greutatea corpului;

– peste 16 ani 100% (pentru segmentele cu masa mare musculara). Aceste limite pot varia, cu respectarea gradarii si a particularitatilor individuale. Copii foarte bine dezvoltati pot lucra chiar mai intens.

Se recomanda sa nu se utilizeze greutati de peste 2,5 kg in exercitiile de culturism pentru copiii cu varsta in jur de 13 ani. Numarul de repetari nu trebuie sa fie mai mare de 6 si se lucreaza in 2 serii (reprize) pentru fiecare exercitiu.

Antrenamentele vor dura 15-20 minute si vor avea loc de doua ori pe saptamana (de exemplu: luni si vineri). Intre antrenamente se recomanda jocuri sportive, inot, sporturi de iarna, excursii etc.

Prezentam acum un complex de exercitii special pentru copii din care se pot alege miscari in raport cu particularitatile individuale ale copiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata