Asistații social au descoperit cum să evite munca și să primească în continuare bani: „Sunt în perioade cu nervii”

Legea care le taie ajutoarele de la stat celor care refuză să muncească îşi arată efectele. Unii oameni s-au angajat ca să nu rămână fără bani.

Alţii însă au găsit o cale să păcălească legea: şi-au scos certificate de handicap şi primesc acum indemnizaţii de boală. În tot acest timp, firmele nu găsesc angajaţi.

20 de firme au căutat să angajeze, marți, la Cluj peste 500 de lăcătuşi, sudori, electricieni, mecanici şi instalatori.

Reporter: „Până acum câte CV-uri aţi primit?”
Cristina Băcila, manager resurse umane la o fabrică de mobilă: „Până acum, un singur CV. În momentul de faţă am avea nevoie de 40 de angajaţi în firmă.”
Reporter: „După ziua de azi, nu aţi putea angaja niciunul?”
Cristina Băcila: „Încă nu.”

Puţinii oameni care au trecut pe la standurile firmelor nu au părut dornici să se angajeze. S-au interesat doar de salarii sau au sperat că vor găsi firme care să îi ajute să lucreze în străinătate.

Tânăr: „Mă duc în Anglia. Am un văr care lucrează pe profilul ăsta de instalator de apă şi gaze şi a zis că mă angajează la el.”

Bărbat: „Sincer, nu cunosc piaţa salariilor, de asta am venit să mă interesez.”

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în toată ţara sunt vacante peste 61.000 de locuri de muncă. În acelaşi timp, datele Ministerului Muncii arata că, în septembrie, 188.000 de români primeau ajutor social.

Însă din această lună a intrat în vigoare o lege care spune că aceşti oameni pierd banii de la stat, dacă refuză un loc de muncă. La fel se întâmplă şi cu cei care refuză de două ori să lucreze temporar în folosul primăriei sau pentru un agent economic indentificat de stat.

În localitatea Slobozia Conachi din Galaţi, efectele legii au început deja să se vadă. 13 asistaţi sociali s-au angajat în ultimele zile la o brutărie.

Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi: „Foarte mulţi şi-au găsit locuri de muncă şi i-a speriat şi au plecat la muncă. Mai bine spus, chiar cei care stăteau prin cârciumi şi-au găsit locuri de muncă.”

Liliana Mânjineanu, fost beneficiar de ajutor social: „Am zis că mă duc la muncă acolo, dar dacă rămân după aia fără social, eu cu ce trăiesc după aia?”
Reporter: „Cu salariul.”
Liliana Mânjineanu: „Cu salariu, dar care salariu? Că nu ne dă salariul la timp, acolo.”

Forţaţi de lege, şi asistaţii sociali din Pechea au fost nevoiţi să se angajeze.

Tinică Mihai, fost beneficiar de ajutor social: „M-am angajat, da.”
Reporter: „Unde v-aţi angajat? Ce faceţi acolo?”
Mihai Tinică: „Cozonaci, pâine, prăjituri.”

Pro TV
În localitatea Rodna din Bistriţa, în schimb, primarul a tăiat ajutoarele sociale pentru zeci de oameni care au refuzat să muncească. Însă unii dintre ei au început să ceară ajutoare de handicap, după ce au făcut rost de acte din care reiese că suferă de afecţiuni psihice.

Reporter: „Ce problemă aveți?”
Lenuța Mureșan: „Sunt în perioade cu nervii şi copiii mă mai enervează.”
Reporter: „Şi nu puteţi lucra?”
Lenuța Mureșan: „Fac mâncare, am grijă de ei.”
Reporter: „Sunteţi aptă de muncă?”
Lenuța Mureșan: „Da.”

Valentin Grapini, primar Rodna: „Nu putem să înţelegem cum un om normal devine peste noapte un om cu grad de handicap cu probleme psihice.”

Deşi situaţia nu i se pare legală, primarul nu a sesizat până acum autorităţile responsabile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata