Bebelus in situatie critica salvat de un politist. Respect!
Imaginile de mai sus au devenit virale pe retelele de socializare, fiind apreciate de aprox. 200.000 de internauti. Ce faci atunci cand un copil este in pericol de moarte dupa ce s-a inecat cu o bucata de mancare si nu mai poate respira?
O mama a intrat in panica atunci cand copilul sau se sufoca, asa ca a chemat Politia. Unul dintre politisti a intervenit prompt, cunoscand toate masurile de prim ajutor in astfel de cazuri. Asadar, omul legii a reusit sa o salveze pe bebelusa iar intreg momentul a fost filmat. Asta inseamna sa cunosti toate masurile de siguranta, pentru a actiona in situatii extreme. Intregul moment s-a desfasurat intr-un oras din Portugalia,si a devenit cunoscut pe internet.
Cum sa salvezi un copil care s-a inecat cu mancare
E aproape imposibil să fii atât de prevăzător cu un copil ca să-i anticipezi toate mișcările. Și asta pentru că suntem oameni și nu roboți.
Important este însă să învățăm ce anume putem face pentru ca micuțul nostru să fie în siguranță.
Iată o serie de alimente care pot reprezenta un pericol de înec:
boabe de struguri
alune, nuci, migdale, alune de pădure, semințe (de orice fel)
bomboane
popcorn
măsline întregi
fructe sau legume crude (de exemplu mere, pere sau morcovi)
boabe de mazăre sau fasole
stafide
cireșe sau vișine cu sâmburi
carne sau oase
fructe uscate
caramele
jeleuri
coaja unui fruct sau a unui cartof
cuburi de gheață
chips-uri
Sufocarea apare atunci când copilul nu mai poate respira din cauza unui aliment, a unei jucării sau a oricărui alt obiect ce îi blochează căile respiratorii (gât sau trahee).
Căile repiratorii pot fi blocate complet sau parțial. O blocare completă reprezintă o urgență medicală. O obturare parțială poate deveni rapid o urgență dacă bebelușul nu mai poate inspira și expira suficient. Un prim ajutor oferit rapid în cazul sufocării poate salva viața bebelușului.
Poate vă întrebați dacă nu cumva este necesar să urmați un curs special de prim ajutor. Dacă aveți posibilitatea, cu siguranță vă va fi util. Dacă nu, iată câteva lucruri pe care le puteți face în cazul în care bebelușul se îneacă:
PASUL 1: Evaluați rapid situația
Dacă la un moment dat bebelușul nu poate plânge sau tuși, înseamnă că ceva îi blochează căile respiratorii și va trebui să îl ajutați să îl scoată afară. S-ar putea să scoată sunete ciudate sau să nu scoată niciun sunet în timp ce deschide gura și pielea să capete o culoare roșie sau albăstrui-vineție.
În cazul în care începe să tușească înseamnă că are căile respiratorii blocate parțial. Lăsați-l să tușească în continuare, tusea fiind cea mai eficientă în astfel de situații.
Dacă nu poate tuși, apelați imediat numărul de urgență în timp ce începeți manevra Heimlich.
PASUL 2: Încercați dislocarea obiectului aplicând manevra Heimlich
Așezati bebelușul cu fața în jos pe antebraț, susținându-i bărbia cu mâna.
Sprijiniți-vă antebrațul pe coapsă și aplicați 4 lovituri pe spate, între omoplații bebelușului. Loviturile trebuie să fie ferme, dar mai blânde decât în cazul unui adult.
sursa: wwww. diversificare.ro