Beneficiile sportului in cuplu. De ce este bine sa te antrenezi impreuna cu partenerul/partenera ta de viata
Află de la câștigătorul competiției Men’s Health Next Top Trainer 2016 și de la soția acestuia cum ar trebui să te antrenezi cu partenera și ce aveți de câștigat dacă vă uniți forțele la sală.
Cristian și Mihaela Ciobanu lucrează împreună, ca instructori, la sala de fitness Bodyshape Transformation Center, unde oamenii experimentează „o transformare nu neapărat fizică, cât una mentală“. Cei doi formează un cuplu de trei ani, iar în 2015 s-au căsătorit. Mihaela și Cristian au povestit pentru Men’s Health cum s-au cunoscut, cum au ajuns unde sunt acum și care sunt avantajele de a te antrena cu partenerul de viață.
Mihaela Ciobanu are 22 de ani abia împliniți și a terminat Contabilitatea la Facultatea de Studii Economice. A și lucrat o perioadă în domeniu, dar speră să nu mai fie vreodată nevoită să facă asta. Mihaela spune că „sunt instructor datorită soțului meu“. El este cel care a ancorat-o mai bine în lumea fitnessului, dși este pasionată de fitness de vreo patru-cinci ani.
Cristian Ciobanu are 30 de ani, iar primul lui contact cu fitnessul a fost în liceu, prin clasa a zecea când, „fiind într-o clasă cu foarte mulți băieți, ne-am hotărât să mergem în grup la sală“. La două săptămâni după acest hei-rup, rămăsese singurul care încă se ținea de treabă. Și a continuat până la terminarea liceului. Când a venit vremea să-și aleagă drumul în viață, s-a îndreptat spre Școala de Poliție, unde avea un program strict și nu a mai putut să facă prea mult sport.
Odată intrat pe piața muncii, Cristian nu prea s-a mai abătut de la circuitul acasă‑serviciu. Își căuta scuze mereu ca să nu se antreneze. „Știu cum e să ai un serviciu greu, să nu știi când pleci sau când vii acasă, să lucrezi nopțile, să ai foarte mult de lucru fizic și mental, să ai multe conflicte și multe hârtii de completat. Câțiva ani, m-am dus la sală pe modelul o lună da, două luni ba.“
Până la urmă, la 25 de ani, și-a dat seama că nu mai poate face față, că nu mai suportă sistemul și și-a dat demisia. La momentul acela, avea 100 de kilograme la 1,76 m. A urmat o perioadă tulbure, plină de îndoieli, în care se întreba: „Oare am făcut bine, oare n-am făcut bine?“ În sufletul lui, știa că a luat decizia bună, dar financiar și profesional, lucrurile nu arătau tocmai roz. Așa că a ținut cont de principiile lui – „O singură viață ai și trebuie să faci ce-ți place și să-ți urmezi inima și instinctele“ – și s-a întrebat ce îi place mai mult și mai mult să facă. Răspunsul a venit imediat: „Să trag de fiare!“
Odată hotărât ce vrea de la viața lui, a început să investească în propria persoană. Pentru mai bine de jumătate de an, a urmat cursurile de instructor de fitness, de personal trainer, de formator în domeniul fitnessului și de tehnician nutriționist.
„Am început de foarte jos, la o sală mică de cartier, cam cât un apartament cu patru camere, pe bani puțini, dar am crezut în visul meu și am muncit foarte mult“, spune Cristian.
Între timp, a cunoscut-o pe Mihaela, tot la sala de forță. Ea se antrena cu un grup de prietene, dar, treptat, așa cum s-a întâmplat și cu el în liceu, Mihaela a rămas singura din grup care a continuat să vină la sală. Lucrurile între ei s-au întâmplat de la sine, își amintește Cristian. Ea îi cerea sfaturi despre cum se face un exercițiu sau altul și așa au ajuns să-și facă antrenamentele împreună. „De când am devenit un cuplu, au început să se lege niște lucruri foarte bine pentru noi“, spune Mihaela, entuziasmată, și dă exemplu momentul când Cristian a câștigat concursul Next Top Trainer, organizat de Men’s Health. „Eu l-am înscris, fără să știe“, povestește Mihaela. „Mi se pare că nu se apreciază atât cât ar trebui și chiar nu are motive. E păcat să tragi tot timpul de tine, trebuie să te oprești și să realizezi că ai făcut lucruri.“
Un alt moment bun pentru cei doi a fost când Cristian a început să lucreze la sala de forță Bodyshape Transformation Center. „A lucrat universul pentru noi“, spune Cristian. Într-o zi s-a întâlnit întâmplător pe stradă cu un fost coleg de la Școala de Poliție, care făcea practică acolo unde lucrase el ca polițist. Seara, colegul i-a trimis pe Facebook un anunț de angajare, au urmat pentru Cristian câteva interviuri și așa a început aventura lui la Bodyshape. Sala aceasta este pentru el un loc de relaxare, în care se pune accentul foarte mult pe relația cu clienții. „Nici nu-i considerăm clienți, suntem ca o familie. Eu nu mă consider acolo instructor versus client, eu sunt cu grupul de prieteni, sunt mai priceput în domeniul fitnessului și de-aia îi ajut.“
La câteva luni după ce s-a angajat Cristian, a venit și rândul Mihaelei. Ea lucra pe atunci la o firmă de contabilitate, dar se uita cu jind la jobul soțului. S-a hotărât că vrea și ea să devină instructor, chiar dacă familia încerca să o oprească, îngrijorată fiind că renunță la un serviciu așa-zis sigur și bănos. Cristian, însă, a înțeles-o: „Ea era cu contabilitatea cum eram eu cu poliția“, și a recomandat-o la sală în momentul potrivit, când cei de acolo nu mai făceau față cererii și aveau nevoie de un om.
1/ Motivează-ți partenerul
„Pentru mine pot să spun clar că antrenamentul s-a îmbunătățit de când l-am cunoscut pe el“, spune Mihaela cu un ton care nu permite contrazicere. „Eu am fost învățăcelul. După ce am devenit un cuplu, mi-a fost din ce în ce mai bine“. Mihaela spune că a avut și ea, ca tot omul, zile în care nu avea chef să meargă la sală și își găsea scuze de tot felul. Dar Cristian a fost mereu cel care i-a spus: „Hai să mergem, că așa am stabilit, după aia, facem ce vrei tu“. Acum Mihaela își găsește mai ușor motivația și pentru că știe că este un exemplu pentru alții. Când era începătoare, îi era mai greu să meargă singură, de bună voie, la antrenament, pentru că „știu ce înseamnă o sală obișnuită, unde nu te întreabă nimeni ce faci. Ți se dă o cheie, un abonament și aia e.“ „În plus“, spune Cristian, „ești mai motivat și mai împlinit în viața de zi cu zi atunci când ai un țel comun cu partenera ta. Nu știu cum e la voi, dar eu sigur nu aș termina a treia tură de parc dacă n-aș alerga cu ea.“
2/ Sincronizați-vă alimentația
„Noi avem meniul scris pe frigider, pentru că ne e mai comod“, spune Mihaela. În plus, continuă ea, atunci când ești într-un cuplu, ai cam aceeași alimentație ca partenerul tău, exceptând eventualele intoleranțe sau alergii ale unuia dintre voi. Aveți același stil de viață, iar asta face lucrurile mult mai ușoare și acasă“, spune Mihaela. „Eu sunt pofticioasă de fel, dar în casă nu avem decât ce mâncăm. Degeaba vii tu o oră la sală, iar apoi mănânci toate tâmpeniile, pentru că nu o să ai rezultate niciodată“, adaugă ea. „E cu totul diferit în momentul în care eu mănânc salată și ea mănâncă ciocolată lângă mine“, intervine Cristian. O problemă pe care cei doi o întâlnesc des la sală este că doar unul dintre parteneri face eforturi pentru schimbarea stilului de viață. „Avem multe doamne la Bodyshape care spun: «Eu trebuie să-mi fac mâncarea mea și separat pentru soț și copii, că ei nu mănâncă ce mănânc eu». La un moment dat, persoana aia va claca. Mai curând o să se dea ea după ei decât să dea toată familia după ea.“
3/ Pregătiți-vă din timp
„Sunt puține momentele în care suntem prinși nepregătiți“, spune mândru Cristian. Când vorbește despre nepregătire, se referă la alimentație și la gătit. Una dintre problemele cu care ne-am întâlnit mulți dintre noi de-a lungul timpului, în perioadele în care am vrut fie să slăbim, fie să fim mai sănătoși, este: ce mănânc azi? Cu toții avem un program încărcat, poate chiar haotic, dar vestea bună este că există soluții. „Să spui ca adult că n-ai timp e ca și cum ar zice un copil că i-a mâncat câinele tema“, glumește antrenorul. De exemplu, Mihaela și Cristian își fac din timp cumpărăturile. Se asigură că au tot ce e necesar pentru o alimentație corectă și sănătoasă, adică proteine din carne slabă (piept de pui, mușchi de porc, vită) sau ouă, fasole roșie, năut, legume și carbohidrați (paste integrale, orez brun – „consumul acestora trebuie limitat la masa de prânz sau după antrenament“). A doua soluție este gătitul cu o seară înainte, care devine și el mai ușor în cuplu. Dimineața îți iei caserola și începi ziua sănătos.
4/ Sincronizați-vă antrenamentele
Dacă nu ești suficient de motivat să mergi la antrenament de unul singur, una dintre provocările recurente este aceea de a găsi pe cineva să te însoțească. Ei bine, când ești în cuplu, problema asta dispare. Din momentul în care vă dați seama că una dintre pasiunile voastre comune este sportul, antrenamentele vi se vor sincroniza aproape de la sine. „Când faci antrenamentul în cuplu, știi că ai un program foarte bine stabilit – la ora x ne vedem la sală sau la ora x plecăm de acasă spre sală“. În plus, sunt anumite exerciții în care poți să te ajuți chiar de corpul partenerului. De exemplu, Mihaela face tracțiuni cu propria greutate ca să-și modeleze mai bine picioarele și fesierii. „Avea nevoie de cineva care să-i țină gleznele fixe și, nefiind un aparat specific pentru asta, m-am așezat pe gleznele ei. Când vrea să-și lucreze umerii, îi țin încheieturile. Nu sunt chestii foarte grele. Sau când îi văd grimasele de pe față, o încurajez: «Știu cum e, știu că doare, dar ultimele repetări contează».“
5/ Formați-vă obiceiuri
„O masă sănătoasă n-o să te slăbească, la fel cum nici o masă greșită n-o să te îngrașe. Ideea de bază este obiceiul“, care e mult mai ușor de întreținut în cuplu. „Mulți oameni care încearcă să slăbească revin la obiceiurile proaste, cum ar fi mâncatul seara, pentru că partenerul nu împărtășește aceleași idei despre stilul de viață“, adaugă Mihaela. „E foarte important pentru oameni să știe că, dacă nu-și vor creea obiceiuri, nu vor avea rezultate pe termen lung. La sală dăm mereu exemplu că mâncatul sănătos și antrenamentul trebuie să fie ca spălatul pe dinți. Te trezești dimineața, te speli pe dinți pentru că vrei dinți albi, nu vrei să-ți miroasă gura, nu vrei să dai prea mulți bani la dentist. Ți-ai creat un obicei, fie ți l-ai impus tu, fie părinții. E un automatism“, spune Cristian. Sfatul lor este: „Mănâncă ce-ți place, gătește cum îți place, urmând niște principii simple: am mâncat suficiente proteine, legume și carbohidrați?“
6/ Fă-ți o listă de realizări
După atâtea eforturi, este foarte important, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică, să-ți iei un moment de pauză în care să te gândești la ce ai făcut. Mihaela spune că intenționează să pună pe hârtie realizările lor din ultimul an, pentru că, atunci când ești prins în zarva vieții de zi cu zi, poți să pierzi din vedere cât ai progresat. Cu toate astea, spune Cristian, nu trebuie nici să-ți setezi un scop prea ușor. „Dacă ai un scop prea mic, ți-l îndeplinești repede și rămâi acolo, în zona de confort. Eu am o vorbă: dacă ți se pare ceva ușor, înseamnă că l-ai făcut greșit. Ăsta e secretul vieții, nu al fitnessului. Nimic din ceea ce merită în viață nu se obține ușor.“ Un alt lucru de care trebuie să ții cont este să te pui pe tine pe primul loc. Nu este vorba de egoism, spune antrenorul. Trebuie doar să descoperi ce-ți place să faci și să mergi în acea direcție, fără să-ți pese de ce spun ceilalți. „Dacă mă interesa ce zic alții, încă eram un polițist gras. Familia ne vrea binele, dar numai tu știi ce e în sufletul tău.“
În concluzie, Mihaela și Cristian au mai precizat două lucruri esențiale. Primul este că atunci când vrei să faci o schimbare, trebuie să o iei pas cu pas. Să-ți pui în gând o provocare cât de mică, de exemplu, să mergi pe jos spre serviciu o zi pe săptămână, iar de acolo să crești progresiv. Al doilea este că, dacă faci antrenament în cuplu, nu înseamnă că trebuie să depinzi de celălalt la fiecare exercițiu sau să încerci să faci exact ce face el. „Dacă eu ridic 100 de kilograme, Mihaela nu face la fel. Scopul ei este să ajungă la bikini body.“