Biserica Ortodoxă Română, avertisment de ultimă oră pentru preoţii care cer bani de la enoriași…
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, luni 18 decembrie, să aducă precizări legate de distincţia dintre taxele stabilite de consiliul parohial şi contribuţiile benevole, avertizând asupra interdicţiei condiţionării oficierii de către a slujbei înmormântării, mai ales în cazul familiilor sărace.
Faceți diferență între taxe și contribuții benevole!
„În ziua de 18 decembrie 2017, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate mai multe hotărâri”, a anunțat Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Sfântul Sinod a adus precizări privind distincția dintre taxe și contribuții benevole oferite de către credincioși pentru funcționarea unităților de cult.
Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire, informează Basilica.ro.
Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.
Înmormântările nu se fac contra cost!
Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale.
În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.
Voi ce părere aveți despre aceste precizări? Credeți că preoții respectă sau nu regulile Bisericii Ortodoxe Române?