Cand esti suparat, spune Rugaciunea lui Iisus
Cand esti suparat, spune Rugaciunea lui Iisus si incearca sa te departezi de situatia conflictuala. Fa o plimbare pentru cateva clipe si, in timp ce te plimbi, rosteste in gand Rugaciunea lui Iisus. Un lucru comun, cu care toti ne confruntam, este supararea, mania care rezulta din actiunile pe care le face cel de langa noi. Adeseori este vorba chiar despre sotul sau sotia de langa noi, persoana pe care o iubim cel mai mult. Cand suntem suparati, spunem si facem lucruri pe care, mai apoi, le regretam, scrie doxologia.ro. Sfantul Apostol Pavel spune, in Epistola sa catre Romani: „Pentru ceea ce fac, nu stiu; caci nu savarsesc ceea ce voiesc, ci fac ceea ce urasc. Iar daca fac ceea ce nu voiesc, recunosc ca Legea este buna. Dar acum nu eu fac acestea, ci pacatul care locuieste in mine. Fiindca stiu ca nu locuieste in mine, adica in trupul meu, ce este bun. Caci a voi se afla mine, dar a face binele nu aflu; Caci nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc, pe acela il savarsesc” (Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel 7, 15-19). Cand ne suparam sau ne maniem, atunci suntem departe de Dumnezeu. Cum putem noi, oare, ca adevarati crestini ortodocsi, sa reactionam astfel fata de semenii nostri?Mania rezulta dintr-un egoism propriu. Aceasta este una din situatiile in care trebuie sa cerem ajutorul lui Dumnezeu, iar Rugaciunea lui Iisus, „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”, ajuta foarte mult. Repetand aceasta rugaciune in fiecare zi, timp de zece minute, vom vedea ca nu ne mai maniem asa de usor.
Aici sunt cateva cai prin care putem elimina consecintele neintelegerii cu cei din jurul nostru:
1. Fa-ti un program regulat de rugaciune, in care sa incluzi si Rugaciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”, macar zece minute pe zi.
2. Cand esti suparat, spune Rugaciunea lui Iisus si incearca sa te departezi de situatia conflictuala. Fa o plimbare pentru cateva clipe si, in timp ce te plimbi, rosteste in gand Rugaciunea lui Iisus.
3. Dupa ce ti-ai terminat rugaciunea, incearca sa vorbesti cu partenerul de langa tine si spune-i ce te supara la el. Cand incepi sa-i vorbesti incepe conversatia cu un „Eu” si nu cu „Tu”. De exemplu: „M-am simtit jignit cand ai facut acel lucru…” si nu „Cand tu faci astfel… ma simt jignit”.
Cand acuzi pe cel de langa tine, nu faci altceva decat sa-l sperii, persoana de langa tine se simte amenintata si va incerca sa-si recastige pozitia. Impartasindu-i sincer sentimentele tale celui de langa tine, va fi mai usor si pentru el sa ti le impartaseasca pe ale sale.
4. Cere un punct de vedere si persoanei de langa tine. Spune-i, de exemplu: „Stiu ca nu ai intentionat sa ma ranesti. Dar, de ce ai facut acel lucru…? Ajuta-ma sa te inteleg mai bine”. Iar apoi il vei asculta cu calm.
5. Ambii parteneri trebuie sa se angajeze in discutii libere, cu calm si dragoste. Rugati-va impreuna. O imbratisare ajuta intotdeauna, atunci cand vrei sa-i arati celuilalt dragostea ta sincera.
DISCLAIMER!! Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.