Câți lei i s-a cerut bacșiș unui client pentru o cafea și un cocktail, într-o cafenea din Ploiești. „Șpaga” a venit direct pe nota de plată

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, bacșișul pe care chelnerii îl primesc se trece pe nota de plată. Schimbarea vine după ce proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului a primit undă verde. Acum, bacșișul se va putea plătit și cu cardul, iar clientul trebuie să îl anunțe. Iată cum arată bacșișul trecut pe nota de plată la o cafenea din Ploiești, clientul a fost surprins.

De la începutul anului, situația din restaurante, baruri și cafenele s-a schimbat. Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului a venit cu unele modificări ce, deja, au fost puse în aplicare. Acum, clienții trebuie să fie întrebați în momentul în care primesc nota de plată dacă vor să lase bacșiș. În cazul unui răspuns pozitiv suma este trecută și pe nota de plată. Prin această procedură, statul poate impozita și veniturile suplimentare pe care ospătarii, barmanii ori bucătarii le au, iar clienții nu trebuie să își mai facă griji că nu au bani cash pentru a lăsa bacșiș.

De acum, bacșișul o să fie trecut pe nota de plată, iar clienții pot lăsa sume ce vor fi cuprinse între 0% și 15% din valoarea consumației. Iată cum arată bacșișul trecut pe nota de plată la o cafenea din Ploiești. Clientul a consumat o cafea și un cocktail.

Bacșișul pe nota de plată
Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului a fost inițiat de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici și modifică ordonanța Guvernului nr.10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale. Totodată, acesta completează ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice.

Clientul este cel care alege valoarea bacșișului, între 0% și 15% din valoarea consumației prin completarea unei rubrici speciale, urmând ca după aceea să primească nota finală de plată. Potrivit președintelui Comisiei pentru buget, finanțe şi bănci, deputatul PNL Bogdan Huţuca, bacșișul se va putea achita atât cu cardul, dar și numerar.

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plăţii în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacşişul să fie plătit de clienţi şi atunci când plătesc cu cardul şi atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacşişul ca şi cheltuială de protocol, deductibila in limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explica Bogdan Huţucă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata