Ce e bine să faci azi, în Sâmbăta Mare

Ultima zi de pregătire pentru a întâmpina așa cum se cuvine Sfânta Înviere a Domnului, în Sâmbăta Mare, gospodinele vor pregăti aproape toată mâncarea și vor face ultimele retușuri la obiectele de îmbrăcăminte care vor fi purtate în ziua de Paști.

Iată ce trebuie să mai faceți în Sâmbăta Mare.

Se sacrifică mielul

Tot în Sâmbăta Mare s-a păstrat și tradiția de a fi sacrificat mielul, iar din carnea acestuia urmează să fie pregătit în primul rând drobul, urmat de friptură și gustosul borș de miel.

Cât privește hainele pentru sărbătoare, se spune că pentru a le merge bine tot anul, femeile trebuie să poarte o cămașă nouă, iar bărbații o pălărie nouă.

De asemenea, sâmbăta seara, femeile vor pregăti și coșul pe care-l vor duce la biserică, pentru a fi sfințit.

În acesta va fi așezat pentru început un ştergar curat, lângă care va fi așezată o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac,ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc sau un miel din aluat copt într-o formă specială etc.

La țară, coșul va fi acoperit cu cel mai frumos ștergar care există în familie, în cinstea sărbătorii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata