Ce reactie are aceasta fetita cand afla ca va avea un fratior

Este bine, ca mama sau tata, sa inveti sa faci distinctia dintre gelozia intre frati sau doar competitia sanatoasa, ce ii stimuleaza pe copii! Orice relatie dintre frati – in special intre doi baieti sau intre doua fete – implica si o parte de rivalitate: insa important este cat de in serios o iau copiii si cat de mult conteaza pentru ei castigul, in detrimentul cooperarii.

Din pacate, in unele familii, se manifesta invidia si gelozia intre frati, iar competitia ia un caracter nesanatos, chiar agresiv – in acest caz, nu poate fi vorba de o relatie armonioasa si stimulanta, ci de una inhibanta. Aceasta se intampla in general atunci cand unul dintre copii se simte defavorizat si ignorat in detrimentul celuilalt – pe care, crede el, parintii il prefera.

Cand te intrebi daca este vorba de gelozie intre frati sau doar competitie, trebuie sa retii ca este inevitabil, atunci cand exista doi sau mai multi copii, ca acesti sa se compare unul cu altul – iar cand aceasta comparatie defavorizeaza clar pe unul dintre ei, pot sa apara vagi resentimente, dar si emotii intense. Realitatea este ca aproape mereu unul va fi mai inteligent, altul mai atragator, altul mai descurcaret, altul mai simpatic s.a.m.d. Depinde in mare masura de voi ca parinti sa stiti sa diminuati emotiile negative ce nasc o rivalitate riscanta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata