Cel mai nesanatos aliment din lume pe care multi romani il mananca in fiecare zi
Margarina este considerata nesanatoasa deoarece contine grasimi trans sau uleiuri vegetale procesate. Studiile recente au aratat ca in cazul persoanelor care au inlocuit untul cu margarina a crescut dramatic riscul de atac de cord.
Nutritionistii vor interzicerea vanzarii de margarina
Pe langa margarina, alte alimente nesanatoase sunt sucurile de fructe imbuteliate, iaurtul ”fara grasime” sau cu fructe, batoanele care confera energie sau cerealele pentru micul dejun pline de zahar, potrivit authoritynutrition.com.
De ce trebuie sa eviti consumul de margarina
Dintre acizii omega-6, un acid gras polinesaturat foarte comun in alimentatia de tip occidental este numit acid linoleic. Se gaseste in cantitati mari in uleiuri vegetale precum cel de porumb, de floarea soarelui, sofranel si soia si in margarinele obtinute din aceste uleiuri. In organism, acest compus este transformat intr-o alta substanta, numita acid arahidonic, care poate favoriza eliberarea unor substante ce duc la aparitia inflamatiilor, o cauza majora a aparitiei multor boli, inclusiv cele de inima.
Margarina a fost preparată sau inventată pentru prima oară de chimistul francez Hipppolyte Mège Mouriès, în anul 1860 și era o sursă importantă de grăsimi ce înlocuia untul, mult mai scump. Ce-i drept, margarina era considerată “untul săracilor”, deoarece era consumată, în special, de cei care nu își permiteau să ia unt.
Deși s-a vehiculat mult timp informația conform căreia margarina ar avea aceeași compoziția ca a plasticului, aceasta se obține astăzi prin amestecul uleiurilor vegetale (de rapiță, in, floarea-soarelui) cu o cantitate mică de grăsime vegetală de cocos sau palmier și apă. Se pare că procesul de hidrogenare, folosit pentru prepararea margarinei în trecut se făcea responsabil de efectele dăunătoare asupra sistemului cardiovascular.
Sursa: bzi.ro