Cel mai tare doctor pentru copii

Despre cum sa ii facem pe copii sa scape de aceasta tema si unde gresesc parintii cand vine vorba despre acest subiect, Ziare.com a discutat cu psihologul Monica Bolocan.

Ce anume ii face pe copii sa le fie frica de medici?

Sunt mai multi factori care contribuie la aparitia acestei reactii: experientele directe pe care le au copiii in mediul spitalicesc sau in relatia cu medicii. Acestea au, cel mai probabil, impactul cel mai semnificativ, mai ales atunci cand aceste experiente au inclus proceduri medicale invazive, care au generat un disconfort copilului.
La acestea contribuie atitudinea parintilor si modul in care copilul a fost pregatit pentru aceste experiente. Exista si copii sensibili, care sunt predispusi temperamental catre anxietate, si aici vorbim de o vulnerabilitate interna a copilului, adesea mostenita genetic si copiata si de la parinti, ei insisi anxiosi.

Nu de putine ori, doctorul este folosit ca amenintare pentru a obtine complianta copiilor la cerintele parintilor, asa cum arata si studiul realizat de GSK Consumer Healthcare in 2016, in cadrul programului „Tabara de Supereroi” – acesta dezvaluie ca 3 din 10 parinti romani inca folosesc doctorul ca amenintare, pentru a-si determina copiii sa fie cuminti, considerand-o o metoda eficienta.

Cum se manifesta frica aceasta in functie de varsta?

Copiii foarte mici (pana in 2-3 ani) incep sa aiba manifestari comportamentale specifice (agitatie, plans, opozitionism, tremurat, uneori chiar reactii agresive) de obicei atunci cand sunt confruntati direct cu un stimul (o imagine, un miros etc.) ce le aduce aminte de o experienta anterioara neplacuta (inclusiv simpla vedere a unei persoane in halat alb sau a unei seringi).

Aceste comportamente se diminueaza dupa disparitia stimulului, insa aici joaca un rol important capacitatea de autoreglare emotionala a copilului (o trasatura temperamentala). Unii copii isi revin imediat, altii mai greu.

Dupa varsta de 3-4 ani, odata cu cresterea capacitatii copilului de intelegere si anticipare, reactiile pot aparea inca din momentul in care copilul intelege ca va merge la doctor si pot dura mult si dupa vizita medicala.

Cum trebuie sa procedeze medicii pentru a-i face pe copii sa se simta mai relaxati?

Stabilirea unei relatii pozitive este esentiala. Este foarte important ca medicul sa lase timp copilului sa se obisnuiasca cu atmosfera din cabinet si cu vederea instrumentarului medical, si, daca este posibil, sa aiba la indemana cateva instrumente medicale nepericuloase pe care sa le ofere copilului pentru a le atinge.

Distragerea atentiei copilului catre obiecte interesante este iarasi foarte utila. Copiilor mai mari este bine sa li se explice de catre medic ce urmeaza sa se intample si sa fie „implicati” chiar ei in procedura medicala. Copilul se va simti competent, important si va fi mai cooperant.

Care este rolul parintilor in acest lucru? Unde gresesc parintii?

Multi parinti le ascund copiilor ca urmeaza sa mearga la medic si chiar ii mint ca merg in alta parte, sperand ca, luandu-i prin surprindere, vor trece mai usor peste moment. Copiilor nu le place sa fie luati prin surprindere. Ei isi pot pierde astfel increderea in parinti si acest fapt le accentueaza anxietatea. In plus, parintii nu trebuie sa foloseasca doctorul drept amenintare. Mergem la medic pentru ca ne ajuta sa ne rezolvam o problema, nu pentru ca „nu am fost cuminti”.

Unii parinti incearca diverse metode pentru a face copilul sa scape de aceasta frica, inclusiv sa ii ofere o trusa medicala de jucarie. Ajuta astfel de practici?

Bineinteles. Orice metoda prin care familiarizam copilul cu procedurile medicale ajuta. Jucarii, desene, povesti si chiar vizitarea clinicilor medicale fara un scop anume. Un copil informat este mai cooperant.

Cum spuneati si dvs, cat de gresit este faptul ca un copil aude mereu „Te imbolnavesti si mergem la doctor”, „Te duc la doctor sa iti faca injectie daca nu esti cuminte”?

Abordarile de acest tip creeaza o perceptie eronata asupra relatiei cu medicul. Cu alte cuvinte, induc ideea ca doctorul ne pedepseste, nu ne ajuta.

Recompensele nu sunt recomandate in educatia celor mici. Dar in astfel de cazuri este o varianta buna?

Nici in astfel de cazuri nu este indicat sa folosim recompense materiale pentru a obtine complianta copilului. Practic, intarim comportamentul de opozitie, pentru ca astfel copilul invata ca daca se opune primeste ceva.

I-au ajutat pe copii halatele colorate ale medicilor?

Halatele colorate sunt un prim pas pentru acomodarea copiilor cu mediul medical, insa unul foarte important. Copiii sunt sensibili la elementele din mediul inconjurator, iar transformarea mediului spitalicesc intr-unul desprins din lumea celor mici contribuie la acomodarea micutilor.

Vezi in acest video cum procedeaza un medic genial pentru a-l distrage pe cel mic de la injectii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata