Dacă ai găsit acest articol, dăi neapărat șefului să citească: 3 tipuri de conducători moderni, care au cucerit lumea

În companiile de astăzi crește cererea față de cu totul altfel de conducători – sinceri și gata să-și slujească angajații.

În prezent, urmărim un altfel de liderism, unul prezent la mai multe niveluri ale ierarhiei, care nu au granițe foarte bine delimitate între ele. Iată câteva tipuri noi de conducători, care s-au format în secolul XXI.

1. Conducătorul-slugă

Acesta este conducătorul care-și slujește angajații. Mike DeFrino, directorul Kimpton Hotels&Restaurants, întoarce piramida ierarhică și își învestește subalternii cu putere. Astfel, DeFrino poate singur să ducă valizele clienților în camera de hotel sau îi înregistrează pe cei care se cazează. El spune că acest stil de conducere îl determină să vorbească mai puțin și să asculte mai mult.

Avantaje: Poți afla și înțelege mult mai mult atunci când îi asculți pe angajați și nu mai crezi că doar tu ai dreptate. Munca reală se face la nivelurile inferioare și nu în biroul directorului, crede DeFrino.

Dezavantaje: Dacă liderul se reține prea mult în rolul de „slugă” pot apărea probleme. De exemplu, în situațiile neprevăzute, când e nevoie să se ia decizii importante foarte rapid, acesta trebuie să revină repede la conducere.

2. Conducătorul transparent emoțional

Astăzi, angajații vor să vadă niște conducători transparenți, sinceri și nu dintre cei care se controlează în toate. Ne referim la persoanele emoționale, care spun ceea ce cred, fără să se gândească la consecințe. Psihologul Karen West crede că atunci când subalternii își simt și își înțeleg șeful, încrederea față de el crește.

Avantaje: Acest stil de conducere poate fi eficient, pentru că unii angajați vor să primească o reacție imediată și niște indicații neîntârziate.

Dezavantaje: Problema apare atunci când astfel de conducători nu-și pot controla emoțiile. Atunci când aceștia trec printr-un stres puternic, pot resimți și subalternii, spune West.

3. Conducătorul-prieten

Acești lideri sunt percepuți ca niște colegi, care nu se tem să muncească de rând cu ceilalți. Așa procedează Stephanie Horbachevski, șefa companiei StyleHaul. De la fondarea companiei în 2009, aceasta nu are propriul birou, ea se mută dintr-o încăpere în alta pentru a-și cunoaște mai bine echipa. Ea are relații foarte strânse cu angajații săi: aceștia stau în apartamentele ei din Los Angeles și New York, atunci când merg în deplasări.

Avantaje: Acești oameni știu să mențină un echilibru între statutul lor de șef și prieten, ceea ce poate fi util pentru companie.

Dezavantaje: Când această trecere între statusuri nu are loc, afacerea are de suferit. Într-o companie există sarcini care trebuiesc îndeplinite. Există obligații, care pot veni în contradicție cu relațiile de prietenie. De aceea, un astfel de conducător, trebuie să fie conștient de conflictul care poate apărea între statusurile sale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata