Daca gasesti ceva asemanator cu ce vezi in imaginea de mai jos, care seamana ca o bobita de strugure, iti recomand…
Daca gasesti ceva asemanator cu ce vezi in imaginea de mai jos, care seamana ca o bobita de strugure, iti recomand sa le arzi imediat, pentru ca sunt oua de capusa. O astfel de “boaba de strugure” poate fi alcatuita din peste 4000 de oua de capusa.
Tot ce trebuie să știi despre căpușe și cum te protejezi de ele
Pe toate continentele lumii, sunt cunoscute şi denumite 907 specii de căpușe, dintre care doar 10% au capacitatea de a transmite boli sau a produce afecţiuni cauzate de modul de nutriţie. Acestea se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile și păsări de la care pot lua bacterii și virusuri şi sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, inclusiv în numeroase locații populare pentru activități în aer liber.
Omul este atacat accidental, când nimerește în mediul lor de viață, iar prin înțepătura unei căpușe infectate se transmit agenți cauzali ce pot provoca maladii grave precum encefalita de căpuşă, boala Lyme, anaplasmoza, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q etc. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe biologic active anestezice, deci muşcătura este indoloră şi rămâne neobservată.
Semnul cel mai frecvent al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre pacienți. Aceasta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde.
Pe măsură ce crește, pata poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, uneori având aspect de „semn de tras la țintă”: cu cercuri roșii concentrice alternând cu cercuri de piele sănătoasă. De asemenea, nu este obligatoriu ca aceasta să apară în locul mușcăturii.
Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, artralgii (dureri ale articulațiilor), mialgii (dureri musculare).
DISCLAIMER!! Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.