Din Ghizdita pana-n Limbeni:))) Cele mai haioase nume de localitati din Moldova

Din Tirsitei pan’la Ghizdita, din Limbeni la Carnateni, de la Branza la Flamanda, peste tot sunt moldoveni! Nu va spunem poezii ? ci numele unor sate care starnesc zambetul oricui. Daca am fi sa facem o lista cu cele mai amuzante denumiri – am putea spune cu siguranta: suntem o tara vesela! In capul listei ar fi o statie de cale ferata din Drochia, cu un nume mai greu de pronuntat – Ghizdita.

Cu usile tot timpul larg deschise, Statia Ghizdita isi asteapta trenurile si pasagerii. O cladire mica, in mijlocul campiilor, cateva sali si 6 angajate ? toate femei – cam asta e Ghizdita. Probabil de asta toata lumea care trece pe- aici se inveseleste pe loc. Desi, rosesc usor, cand sunt intrebate despre semnificatie, femeile spun ca se mandresc ori de cate ori pronunta, Ghizdita.

Tot Ghizdita s-a numit secole la rand si satul din apropiere, care din anii 60 a fost redenumit – Fantanita. Locuitorilor, insa le-a ramas in suflet vechea denumire.

Satenii mai in varsta stiu de unde vine denumirea. In Dex, radacina cuvantului este explicata astfel: un perete cu care se captuseste o fantana, colac.

De la Ghizdita, sa mergem la Tarsitei…un sat nu prea mare din Telenesti, ascuns la 10 km de sosea. Locuitorii spun insa ca denumirea satului vine cu totul de la altceva. Cert e, totusi, ca locuitorilor le place sa rada cu gura larg deschisa.

Si cum sa nu trecem pe la Limbeni? Aflat undeva in Glodeni… Si-atunci de unde aceasta denumire? E cam greu de aflat intr-un sat unde locuitorii insista ca nu sunt deloc limbuti.

Lista satelor haioase din Moldova este destul de lunga. Astfel avem localitati care exprima diferite interese sau indeletniciri: Paharniceni, Pivniceni, Greblesti, Lingura, Branza, Flamanda, Carnateni, Cateleni. sau dimensiuni: Lunga, Larga ori Rotunda…

Sunt si nume sau porecle: Jora, Ilenuta, Regina Maria, Alexanderfeld. Sau orice altceva, cum ar fi satul Marchet, Pistruieni, Hirova, Mardareuca, Festelita.

Oricum s-ar numi, oamenii sunt mandri de satele lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata