Din teama de a nu ataca Rusia, Germania a oprit ajutorul cu armament al Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz este exasperant, scriu jurnaliștii nemți. De luni de zile, narațiunea a fost că el ar prefera să nu livreze deloc arme Ucrainei și, cu siguranță, nicio armă grea.

Cancelarul a trebuit să fie forțat să facă fiecare concesiune și apoi amână livrările de arme, arată publicația citată. Miercuri, Scholz a trebuit să asculte în Bundestag, Parlamentul Germaniei, în timp ce liderul opoziției, Friedrich Merz, al creștin-democraților conservatori (CDU), l-a criticat ca fiind un prieten „nenorocit” al Ucrainei în fața invaziei ruse. Scholz, a spus Merz, ar putea chiar să urmărească o „agenda ascunsă”.

Apoi, a venit rândul lui Scholz să vorbească. În mod normal, social-democratul de centru-stânga (SPD) folosește ocazia pentru a citi o declarație scrisă. Săptămâna aceasta, totuși, a fost înflăcărat.

„Oferim asistență cuprinzătoare”, a strigat cancelarul, cu vocea tremurândă și cu o expresie de oțel pe față. „Ar putea fi, de asemenea, recunoscut”. El a continuat apoi să enumere tot ceea ce a livrat deja Guvernul său – o listă relativ lungă, dar una alcătuită în principal din arme ușoare. El a enumerat, de asemenea, armele grele care urmează: 30 de vehicule antiaeriene Gepard, care urmează să fie trimise la un moment dat în această vară.

Șapte obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000, care vor fi de asemenea trimise în această vară. Acele livrări fuseseră deja anunțate. Dar Scholz a promis apoi livrarea unui sistem antiaerian modern numit IRIS-T SLM, probabil că va fi trimis la un moment dat în această toamnă. Kievul urmează să primească, de asemenea, patru sisteme de rachete cu lansare multiplă MARS II din stocurile Bundeswehr, armata germană.

„Facem ce putem”, a spus Scholz. Și apoi, pentru toți cei care poate nu au primit mesajul, a adăugat: „A face ceea ce trebuie făcut este tocmai calea pe care o urmează acest Guvern”.

După discursul său, Scholz – așa cum face atât de des – părea destul de mulțumit de el însuși. Stând pe banca, el a emanat un sentiment de certitudine că a reușit să respingă cu succes toate acuzațiile referitoare la livrările de arme care i-au fost adresate în ultimele săptămâni. Dar mulțumirea de sine a cancelarului este într-adevăr înrădăcinată în realitate?

Continuarea aici

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata