„Fă bine cât poţi de mult şi vorbeşte despre asta cât poţi de puţin.” Gânduri de o profunzime unică, spuse de mare realist englez Charles Dickens!

Charles Dickens a fost un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut, mai ale, prin operele Marile Speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, etc. Dickens este considerat unul dintre cei mai remarcabili scriitori ai secolului XIX. Unul dintre meritele sale cele mai impresionante este faptul că a descris, cu o exactitate detaliată, spiritul epocii Victoriene. Iată câteva afirmații puternici ale scriitorului:

Fă bine cât poţi de mult şi vorbeşte despre asta cât poţi de puţin.

Nici un om care nu este un adevărat gentleman în sufletul său nu va fi, cât îi lumea, un adevărat gentleman în purtări.

Există o înţelepciune a creierului, dar şi o înţelepciune… a inimii.

Dacă nu poţi să ajungi om de seamă, mergând de-a dreptul, n-ai să ajungi niciodată luând-o pe ocolite.

Gândeşte-te la fericirile tale din acest moment, din care fiecare om are multe; nu la nefericirile trecute, din care fiecare om are câte ceva.

Viaţa este o serie continuă de despărţiri.

Minţile, ca şi trupurile, cad deseori într-o stare bolnăvicioasă, pur şi simplu din prea multă comoditate.

Ar trebui să fim întotdeauna atenţi cum să ne purtăm cu cei din jurul nostru, căci fiecare moarte ne arată cât de puţin am făcut pentru cei duşi şi cât de multe am fi putut face! Nu este remuşcare mai adâncă decât aceea care-i zadarnică şi dacă vrem să ne ferim de chinurile ei, să ne amintim de asta la timp.

Până la vârsta de 50 de ani, am învăţat cea mai dură lecţie. Am descoperit că numai câteva lucruri sunt cu adevărat importante. Am învăţat că luăm viaţa în serios, dar niciodată pe noi înşine.

Nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara ce atârnă pe umerii semenilor săi.

Să-ţi spun ce este dragostea adevărată. E credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi.

Să ai o inimă care să nu devină nicioadată aspră, un calm care niciodată să nu obosească şi o atingere care niciodată să nu rănească.

O inimă iubitoare este cea mai adevărată înţelepciune.

Umorul ia lumea aşa cum este ea, nu caută s-o îmbunătăţească sau s-o înveţe, ci încearcă s-o suporte cu înţelepciune.

Pentru copii nu este nimic mai intens şi mai amarnic decât nedreptatea.

Lucrul cel mai important este să fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce eşti pentru ceea ce ai putea deveni.

Tu eşti parte din existenţa mea, o parte din mine. Ai fost în fiecare replică pe care am citit-o. Ai fost în fiecare perspectivă pe care am văzut-o vreodată, pe râu, pe velele navelor, în mlaştini, în nori, în lumină, în întuneric, în vânt, în pădure, pe mare, pe străzi. Ai fost întruparea fiecărei fantezii graţioase cu care mintea mea s-a familiarizat vreodată.

Orice am încercat să fac în viaţă, am încercat cu toată inima să fac bine; oricărui lucru căruia m-am dedicat, m-am dedicat complet, având scopuri înalte şi, pe scurt, întotdeauna am fost extrem de onest.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata