FERMIER ROMÂN: ”MI-AM VÂNDUT TOATE ANIMALELE, pe 15 noiembrie PLEC DIN ŢARA PE CARE O IUBESC

Ioan Bocşa, fermier român din Apuseni, a luat o decizie radicală la care nu credea vreodată că va ajunge. După nopţi nedormite, cu numeroase piedici puse activităţii sale agricole, crescătorul de animale din judeţul Alba a decis să plece din ţară. Ioan Boşca a făcut această mărturisire în cadrul emisiunii ”Forţa Fermierilor cu Vlad Macovei” unde a arătat că şi-a vândut animalele şi după data de 15 noiembrie urmează să părăsească ţara.

”Când am plecat la drum în 2008 cu zootehnia, cu fondurile europene, cu subvenţiile,aveam cotă de lapte, subvenţie pe cap de bovină, subvenţie pe teren, în zona noastră de unde ne-am dezvoltat, Apoi am accesat Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, a fost mai bine.

Când or văzut – nu ştiu de unde o venit necazul cu pesta, au oprit târgurile. Am avut 7 vaci cu lapte, am avut porci, am avut păsări. Am vândut tot şi luna aceasta, după data de 15 plec în Germania la muncă. Ce m-a determinat să iau această hotărâre?

În momentul în care am văzut samsarii că au venit la poarta mea, la uşa grajdului meu şi îmi fac ei preţul la munca mea, mă uitam spre soare: chiar aşa de rău poate să ne fie?”, ne-a spus fermierul Ioan Bocşa în cadrul emisiunii ”Forţa Fermierilor cu Vlad Mecovei”.

Problemele cu care se confruntă fermierul din Apuseni au crescut de la an la an. ”Mi s-a tăiat cota de lapte, subvenţiile mi s-au diminuat. Când ne-am dezvoltat şi aveam tot ce trebuia, apoi dintr-o dată am ajuns într-un colaps nanciar, într-un circuit închis că dădeam laptele la porci”, a precizat Ioan Bocşa care şi-a vândut animalele pe care le avea, şi-a băgat tractorul garaj, alături de restul utilajelor agricole, iar acum numără zilele până la plecarea din ţară.

Pleacă însă cu sufetul greu pentru că ţara pe care o iubeşte şi unde şi-a dorit mereu să facă ceva, nu poate să depăşească problemele cu care se confruntă. ”În Germania voi câştiga 1.800 de euro pe lună, bani pe care nu-i fac cu vacile tot anul aici acasă.

Dar nu pentru bani merg, ci pentru că efectiv nu mai pot să trăiesc aici, la noi în Apuseni. Nu e numai problema cu samsarii, dar ţăranul român are numai de suferit. Şi când am accesat fondurile europene mergeam de la Abrud la Alba Iulia să mi se spună că am nevoie de o adeverinţă, mă întorceam, luam adeverinţa, iar 80 de kilometri pe drum, apoi îmi cereau altceva.

Stăteam noaptea pe marginea patului şi mă gândeam noaptea că nu se poate aşa ceva, nu e normal ce trăiesc şi cât muncesc, să nu am trai liniştit cu toată truda într-o ţară pe care, în ciuda tuturor necazurilor, o iubesc”, ne-a mai mărturisit Ioan Bocşa.

Povestea dramatică a lui Ioan Bocşa nu este singurală. Sunt numeroase cazurile de fermieri tineri, în putere, care au ales să lase pământul şi animalele din ţară pentru a-şi face un rost peste hotare. Din păcate, puţini se mai întorc.

Aşteaptă vremuri mai bune în care fermierul român să fie respectat, să nu mai fie bătaia de joc a sistemului birocratic, al funcţionarilor. Fără aceşti oameni care muncesc, care fac agricultură, România rămâne o ţară eminamente agrară, însă cu tot mai puţini români care fac agricultură.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata