GICĂ HAGI PLÂNGE CÂND VORBEȘTE DESPRE FOTBAL ȘI DESPRE PROIECTUL SĂU DE LA VIITORUL: „NU VREAU AVERI! BUCURIA MEA E CÂND VĂD COPII CARE JOACĂ FOTBAL ȘI DATORITĂ MIE”

Gica Hagi, 54 de ani, plange cand vorbeste despre fotbal si despre copiii pe care i-a crescut intr-un deceniu la Viitorul.

Sotia aduce o sticla cu apa. E foarte cald chiar si pe singurul petic de umbra asternuta in curte.

„Vreti sa-l vedeti pe Ianis?”. Gica isi striga fiul din casa. Decarul din nationala de tineret arata altfel decat pe teren, fara agresivitate si fara indrazneala. Imbracat cu un tricou alb, simplu, e multumit ca se mai poate odihni cateva zile inaintea sezonului urmator, scrie gsp.ro.

Nu e clar unde-l va prinde sezonul, fiindca tatal negociaza transferul intr-o liga mai buna. La Barcelona n-ar putea juca acum si are nevoie de un club care sa-i ofere un post de titular, acesta e calculul

Hagi junior isi mai permite sa se relaxeze un pic, seniorul nu se odihneste niciodata. Dirijeaza echipa pe care o are acum, isi aminteste cum a pus pe picioare crescatoria de fotbalisti si plange de-a binelea intr-o discutie despre viitorul lui: „Nu-mi trebuie bani, averi! Cand n-o sa mai fiu ma vor pomeni copiii care vor juca fotbal si datorita mie, asta e bucuria mea cea mai mare”.

Aveti vreo explicatie pentru succesul neasteptat al nationalei U21? Cum s-a ajuns la semifinala Euro?

Succesul se construieste cand ai o viziune, asa incepe si cartea pe care o vom publica anul asta, cand implinim zece ani de la infiintarea clubului. Care e secretul Viitorului? Un concept tehnic: sisteme de joc, selectie, metoda. Toate vor fi detaliate in carte. Ca sa construiesti e nevoie si de un timp. De azi pe maine poate exista doar o discutie despre o criza, nu o constructie! Mie imi plac doar proiectele pe termen mediu si lung, producerea unor generatii de jucatori foarte buni. Asa cum Galatasaray a construit in cinci ani o echipa foarte buna care a iesit campioana Europei. Si, dupa zece ani, nationala Turciei a terminat a treia la Mondial. Intotdeauna am notat ce vedeam la antrenori, toate lucrurile care mi se pareau importante erau scrise.

Notati ce va atragea atentia la antrenori?

Da, pentru ca ei au fost mentorii mei. Eu nu m-am nascut cel mai bun, m-au creat antrenorii, cluburile, nationala. Te nasti doar cu talent, fiecare om are un talent. Conteaza sa descoperi ce iubesti cel mai mult in viata. Eu am gasit: iubesc fotbalul si ma pricep la asta!

Sergiu Radu a spus de curand „Viitorul e Luceafarul din prezent”. E corecta comparatia sau e o exagerare?

Eu am crescut cu Luceafarul. Ce a facut statul roman inainte de ’90 am incercat sa fac eu la Viitorul, cu diferenta ca aici e vorba despre un sistem privat, nu e statul implicat. Conceptul e acelasi: un stil de joc, copii crescuti cu antrenamente, casa, masa, scoala. De la 13 ani selectam copii din toata tara si incercam sa-i transformam in fotbalisti. Intotdeauna am avut intre 35 si 50 de jucatori in loturile nationale.

„Cota jucatorilor romani a crescut dupa Euro si asta e bine, putem sa vindem fotbalisti pe sume mai mari si sa folosim banii ca sa ne dezvoltam. Si sa ne organizam mai bine, ca la bugete ne-au intrecut si cehii, si polonezii, si ungurii. Vidi si Ferencvaros au cate 26 de milioane, noi ne scaldam intre 10 si 12 milioane!”

Il urmariti pe un jucator care ajunge la Viitorul? Sau poate fi achizitionat si fara sa-l vedeti?

Eu trebuie sa-l vad ultimul. Mai sunt exceptii, dar in 99 la suta dintre cazuri trebuie sa vad eu jucatorii.

Si e de ajuns sa-l vedeti intr-un meci?

E de ajuns sa-i vad cinci minute!

Ce puteti sa sesizati in cinci minute?

Sistemul meu de selectie e in cap. Urmaresc tehnica, personalitatea si viteza jucatorului. E usor. Ma uit la el, vad ceva si-l aleg. Mai departe, calitatile se mai si antreneaza. Inteligenta si personalitatea conteaza mai mult decat calitatile fizice. Fizicul si tehnica se dezvolta prin antrenamente, prin repetitii. Prin munca, despre asta e vorba.

„Romania poate fi cea mai buna din lume!”

S-a intamplat si sa spuneti „Jucatorul X n-are talent” si totusi el sa devina foarte bun?

Doar nu sunt eu fara greseala! Va dati seama ca procentul de reusita e mare, adica am ales de cele mai multe ori corect, dar la suta la suta nu ajunge nimeni!

Cum ar arata fotbalul romanesc daca statul ar recrea un sistem cum a fost Luceafarul? Ca tot discutam despre asta.

Nu se mai poate, acum pot exista doar cluburi private. Ce poate sa faca statul: sa investeasca in copii, la nivel national. Sa creeze baze sportive, competitii. Noi, la Viitorul, ne propunem sa devenim cei mai buni. Cand toata Romania isi va propune asta, putem ajunge cei mai buni in fotbal. S-au pierdut multe dupa Revolutie, dar cel mai rau e ca s-a pierdut notiunea de profesor, de mentor. O societate e puternica atunci cand investeste in segmente sociale: sport, cultura, sanatate. Noi le-am pierdut dupa ’90, d-aia am ajuns jos de tot. Ne trebuie o conducere cu o idee! Cineva care se pricepe sa dea o directie si sa lase oamenii sa lucreze, ca nici eu nu fac lucrurile singur la Viitorul, am o suta de angajati.

De ce credeti ca a spus Popescu „E mai greu de lucrat cu Hagi decat e la Guvern”?

Eee, va zice Gica… Spune si el asa… Cu mine intotdeauna e greu, ca sunt exigent! Eu le cer oamenilor sa munceasca si e grea munca! M-am nascut cu ambitia de a deveni cel mai bun, asta a fost atuul meu. Dorinta de progres, pe care mi-a intarit-o Cruyff. Sa inveti zi de zi, sa nu crezi ca le stii pe toate.

Europeanul de tineret a fost si ca o stampila pentru Viitorul, ca o confirmare a planului?

A fost confirmarea la nivel european. Romanul nu e inferior, istoria ne arata ca sportivii romani au avut talent si au devenit cei mai buni. Cred ca voi, media, v-ati convins in toti anii acestia ca Viitorul e un club capabil sa produca jucatori. Fiecare fotbalist care a fost la noi s-a simtit bine si a plecat mai bun.

Cicaldau a fost unul dintre cei mai buni jucatori ai Romaniei U21 la Euro 2019. Foto: Raed Krishan

„Lucescu e exemplul meu de curaj”

Care era sentimentul pe care-l aveati in Italia, in timpul turneului?

Bucuria oamenilor, mandria recapatata a fotbalistului roman. Copiii astia ne-au scos in lume. D-aia spun eu ca e o generatie frumoasa.

Cicaldau, una dintre revelatiile de la Euro, cum a fost descoperit?

Dar nu l-am descoperit eu, avem scouteri, sunt oameni care se ocupa!

Cand l-ati vazut dumneavoastra prima oara ce impresie v-a produs?

Am avut inspiratia sa-i spun ca nu e decar, e optar. El juca „10”, ca un fel de atacant, si eu l-am adus mai in spate, la mijloc. E optar sau sesar foarte bun. La fel ca Razvan Marin. Nu uitati ca m-ati criticat cand l-am dat pe Achim la Voluntari, desi eu stiam ca trebuia sa renunt la Vlad ca sa aiba loc in echipa Marin, care era foarte tanar. Cand am un copil, ii fac loc. Asta am invatat de la Lucescu. El e numarul unu in Romania in formarea si in promovarea jucatorilor! In anii ’80, Lucescu avea oameni care urmareau toti fotbalistii din tara, ii stia pe toti. Asa am ajuns eu sa joc la 17 ani in nationala mare, fara sa fi avut vreo prezenta la U21.

A fost o dovada de curaj al lui Lucescu, nu?

Da, dar e un curaj cu care stii ce faci! Convingere, credinta si curaj. Cei trei C dupa care actionez eu. Nu e de ajuns sa faci doar lucruri normale ca antrenor, trebuie sa ai si curaj.

Echipa sub 21 de ani seamana vreun pic cu nationala din 1994?

Seamana si o spun cu tarie: copiii acestia sunt mai buni decat noi! Mai departe, depinde de ce vor face la cluburi, dar au talent, personalitate. Regula U21 a fost foarte importanta, a accelerat procesul de formare a fotbalistilor, i-a maturizat. Echipa seamana cu Romania ’94: contraatac foarte bun, jucatori de talent in fata, capabili sa decida meciurile, mijlocasi foarte buni, portar foarte bun. Sunt unii din generatia asta care nici n-au fost la Euro si sunt foarte buni, o sa-i vedeti si pe ei in curand!

Chiar a fost utila regula U21?

A ajutat foarte mult, cum sa nu?!

Dar la Viitorul n-au fost promovati tinerii datorita regulii!

Nu, la noi asta a fost conceptul. Pentru mine, spaniolii sunt primii in lume ca metoda de formare a jucatorilor. Inaintea spaniolilor, olandezii au creat planul pe care ibericii l-au adus acum la perfectiune. Spaniolii au adaugat creativitatea. Noi suntem ca ei, latini, si avem doza de creativitate. Barcelona si Spania au jucat in ultimii ani fotbalul perfect. Nu cred ca poate exista alt stil, fotbalul e frumos atunci cand ai mingea, cand comanzi tu jocul. D-aia m-au incantat Brazilia ’70 si ’82 cand eram copil. De atunci, s-a schimbat fotbalul, dar jucatorul, nu. Calitatile de urmarit la un fotbalist au ramas aceleasi.

„Pentru presedintie as avea programul electoral stabilit”

Stabilim ca a fost utila regula cu un jucator sub 21 de ani in fiecare echipa. Acum, cand apar doi tineri, nu e un risc pentru campionat?

Niciodata nu poate sa fie un risc promovarea tinerilor!

Multe cluburi nu au solutii, n-au fotbalisti sub 21 de ani!

Multe cluburi nu au academii, centre de copii! Eu am pus baza pe juniori intotdeauna, am creat mereu un buget mare pentru academie, l-am si marit recent. Puterea clubului sta in centrul de tineret, vestiarul seniorilor contine 70 la suta dintre jucatori formati de club si 30 la suta din afara. Barca, Madrid, Boca, River, Sao Paulo, cele mai mari cluburi au academii. Nu ai centru de tineret bun, nu ai identitate! Spaniolii si francezii de ce sunt foarte buni acum? Fiindca au academii! Daca si englezii au ajuns sa promoveze fotbalisti… Au bani de isi permit sa cumpere pe oricine, si totusi a promovat Tottenham o gramada de jucatori! Centrul de tineret e identitatea, e sufletul clubului. Tinerii cresc in club dupa niste reguli si vin cu acele reguli in vestiarul seniorilor.

Vom avea macar o echipa in grupele Europa League?

Daca nu vom ajunge la bugete mai mari, o sa fie greu.

Care sa fie sursele de finantare pentru bugete mai mari?

E simplu: aceleasi surse ca pana acum. Suma de la televiziuni e foarte buna, mai departe trebuie sa ne orientam ca englezii, ca francezii: suporteri, sponsori, actionari. Ne trebuie infrastructura, sa renovam stadioanele ca sa vina suporterii inapoi. Si trebuie angrenate multinationalele care fac miliarde in Romania! In Vest vad concurenta cine sa fie pe pieptul fotbalistilor! La noi de ce nu se poate? Nu suntem si noi privati? Nu s-a dus comunismul in ’90? Ne trebuie „incomingul” de la suporteri! Pentru asta e nevoie de stadioane. Primariile si Consiliile Judetene sunt obligate sa renoveze infrastructura, ca d-aia incaseaza taxe! Stadioane, scoli, spitale. Ce tine de latura sociala nu e renovat, d-aia suntem tristi, pare totul gri, urat.

Ce-i apartine statului nu e modernizat, despre asta e vorba, nu?

Daca vrem sa fim fericiti, sa traim bine, trebuie sa investim in scoli, in spitale si in stadioane! Eu, daca as concura vreodata ca sa fiu presedintele tarii, as promite ca investesc in aceste trei segmente sociale, asta ar fi programul meu electoral. Romania e bogata, are crestere economica, strainii care vin la noi in tara traiesc de… Super, era sa zic in spaniola, „de maravilla”. Nu mai avem teatre, spitale, scoli, terenuri de sport! Va fi bine, dar fiindca atatia ani n-am facut nimic, ne va costa un timp, trebuie sa avem rabdare.

„De trei ani n-am mai investit”

Popescu ne-a spus ca sunteti aproape sa vindeti actiuni ale clubului…

Gica sa vorbeasca mai putin si sa faca mai mult! Da, e unul dintre obiectivele noastre sa avem parteneri. Eu cred in echipa, nu in individ. Individul doar face diferenta.

Dar nu e ceva ce s-ar putea petrece intr-o luna, doua.

Ba da, se poate intampla oricand, nu exista un deadline. Scopul e sa crestem, sa avem performante si in Europa, sa avem un stadion in Constanta, sa putem plati salarii mai mari. Si sa nu mai vindem jucatori in Romania. Cred ca deja am facut pasul acesta, e greu sa mai cumpere de la noi cluburile romanesti. Bine, eu nu exclud, poate vine cineva si ofera 5 milioane pentru un jucator!

Clubul se autofinanteaza sau mai e nevoie sa aduceti bani?

Intrebati la federatie!

Am vazut datele contabile, sunt publice.

Vedeti? E un club care sta bine, de trei ani se autofinanteaza. Daca avem copii! Am investit in ce trebuie! Copiii ne ajuta sa facem bugetul.

S-a mai spus „Hagi si-a riscat toata averea in fotbal”. E o exagerare? N-a fost chiar toata averea?

Pentru voi ce inseamna avere?

Cum ce inseamna? Bani!

Vorbiti voi despre bani, eu, nu! Eu m-am nascut sa fiu bogat! Fac ce-mi place, asta ma face bogat. Daca maine vreau sa plec undeva ca antrenor o sa fiu platit foarte bine. Am o meserie, nu am riscat niciodata nimic, doar am facut lucrurile din placere. Asta a fost calea mea, sa ajung la Ovidiu, pe camp, sa fac totul de la zero. Asta e destinul meu, Dumnezeu m-a dus pe directia asta. Cel mai bun lucru pe care l-am vazut dupa ce m-am lasat de jucat fotbal a fost sa investesc in copii.

Mai e posibil sa plecati de la Viitorul ca sa antrenati o echipa din strainatate

De ce? Nu vreau si eu sa devin cel mai bun din Europa, din lume? Poate, la un moment dat, clubul o sa se descurce singur, nu va mai avea nevoie de mine. L-am construit asa cum a construit Santiago Bernabeu, ca am mai citit si eu carti… M-ati intrebat despre bani. De ce va agitati atat de tare, daca toti suntem trecatori? Intr-o zi n-o sa mai fiu si o sa las multi copii care vor juca fotbal si ma vor pomeni. Asta conteaza, numele! Banul e ochiul dracului, inseamna doar interese!

„De ce cluburile din Romania nu sunt cumparate de oameni bogati? De ce niciun strain nu cumpara un club de la noi? Fiindca nu ne organizam, nu suntem deschisi! Romanii sunt interesati de fotbal, audienta e buna, trebuie sa atragem oameni cu bani, obisnuiti sa organizeze afaceri!”

„Barcelona? Ianis trebuie sa joace!”

Gica lasa de inteles ca un transfer in Catalunya n-ar fi alegerea perfecta in acest moment, mai important e ca fiul lui sa ajunga intr-un club care sa-i garanteze un loc ca titular.

A existat vreun moment in care sa spuneti „Nu mai pot, imi vine sa ma opresc!”?

Ohooo! Si voi aveti profesia voastra, n-aveti zile proaste, dimineti in care va vine sa renuntati? La fel e si pentru mine! Dar cand ajung la Ovidiu si vad stadionul, terenurile de antrenament, imi trece depresia.

Unde va merge Ianis?

Prima regula pentru transferul lui: Ianis sa joace! Mai departe, care o sa fie salariul lui si cati bani vor veni la club, mai vedem.

Se poate pune conditia asta, sa joace Ianis?

Da, cum sa nu?! Bine, nu putem sa scriem in contract „Ianis va fi titular”, cum a zis Gigi. Ce zice Gigi e bun pentru voi, pentru media, ca aveti subiecte de discutie. Nici eu n-as accepta sa aduc un jucator si sa-i scriu in contract ca va fi titular! Ianis trebuie sa fie parte dintr-un proiect, asa cum a fost la Viitorul, sa aiba un rol important. Pe urma trebuie sa demonstreze el, sa castige respectul.

„Ianis sa aleaga, ca nu joc eu!”

Barcelona chiar e o varianta?

N-are rost… E bine, in cateva zile vom decide. Evaluam ofertele, urmeaza alegerea. Hotaram eu, Ianis si Gica Popescu.

Va fi intrebat si el?

Suta la suta! Jucatorul trebuie sa decida.

Un copil are capacitatea sa decida singur unde ar fi mai bine sa se transfere?

Voi ii considerati copii, eu ii cred oameni care pot lua decizii. Eu imi doresc sa-l vand, asta e simplu, dar n-o sa joc eu in locul lui, el va fi pe teren acolo unde ajunge! Sa fie impacat, sa fie multumit cu alegerea. Diferenta de numere, de sume nu conteaza.

Revenim la discutia despre Barcelona. Ar putea ajunge Ianis acolo?

Discutam cu cluburi foarte mari, il cunosc toate cluburile mari. Popescu negociaza, ca el e presedintele. Eu n-am vorbit cu nimeni. Serios! Eu sunt patronul si antrenorul, Popescu e presedinte, negocierile le preia el. Bineinteles, stiu si eu discutiile. N-are rost sa dezvoltam un subiect in care nu s-a luat inca o decizie! Vom vedea daca va fi la Barcelona sau in alta parte.

„In anii trecuti am luptat pentru salvarea de la retrogradare, acum ati rade de mine daca v-as spune ca sper sa raman in prima liga. Trebuie sa fim in play-off. Chiar daca in vara asta ii pierdem pe cei mai buni tineri pe care i-am avut: Baluta, Ianis. Nu poti opri cedarea jucatorilor. Sau poti, dar numai cand esti Real Madrid ori Barcelona”

Ianis are vreun campionat preferat?

L-am intrebat si mi-a zis „Sunt pregatit de orice!”.

Episodul Fiorentina l-a dezvoltat cumva sau a fost un timp pierdut?

Foarte mult l-a dezvoltat! Acolo singura problema a fost ca nu a jucat, i-a fost blocata ascensiunea. Bine ca am avut puterea sa-l cumparam, sa-l aducem inapoi.

„Ianis picta, dar era promovat doar Chiesa!”

De ce sa-i fi fost blocata ascensiunea? Fiorentina platise totusi niste bani pe el!

Bani foarte putini, platiti in timp. Fiorentina l-a luat de mic si a dat bani putini. Si ne-a cerut un pret mai mare cand l-am luat inapoi. Pai, cum vine asta? Nu joaca si devine mai scump? Fiorentina l-a cumparat cand Ianis avea 15 ani, atunci s-a facut optiunea de transfer. Pe urma, la 16 ani, la 17 ani a fost confirmata optiunea. Ne-am tinut de cuvant in tot ce am discutat cu Fiorentina, doar ca cineva l-a blocat. Cand Fiorentina l-a cumparat pe Ianis, el era printre cei mai buni o suta de jucatori sub 21 de ani din lume si avea 17 ani! Statutul asta i l-a obtinut Viitorul, nu Fiorentina!

Cine l-a blocat la Florenta? Directorul sportiv Pantaleo Corvino?

Cei de acolo stiu mai bine. Si eu stiu si la un moment dat o sa spun. Fiorentina, ca echipa, l-a dezvoltat foarte bine pe Ianis. A avut doi preparatori fizici care au avut grija de el, Paulo Sousa l-a tratat foarte bine, s-a antrenat permanent cu echipa mare si a invatat in Italia ce inseamna sa fii cu adevarat profesionist. Cineva nu s-a tinut de cuvant: directorul sportiv.

Ar fi meritat Ianis sa fi jucat mai mult?

In august era cel mai bun din pregatire intr-o analiza din La Gazzetta dello Sport: goluri, pase de gol. Intre 15 august si 1 septembrie erau adusi jucatori pe postul lui. Multi jucatori! De ce? Pentru ca asa decidea o persoana puternica din club, „Generalul”! A debutat cu Cagliari si a jucat bine, s-a descurcat si in amicalul cu Real Madrid, in care a intrat 20 de minute. Fusese cel mai tanar de pe teren la Madrid. Asta e… Ianis a fost un patrimoniu al Fiorentinei, numai ca l-a blocat cineva.

Doar directorul sportiv Corvino era problema din tot clubul?

Jos palaria pentru Fiorentina! Ianis s-a simtit grozav acolo, era incantat, avea o relatie buna cu colegii, cu suporterii, cu antrenorul Sousa. Toate conditiile erau excelente, super!

Care ar fi diferentele dintre Ianis si Federico Chiesa? Italianul s-a impus ca titular la Fiorentina.

Diferente sunt intre oricare doi jucatori, nu gasim doi la fel! Ce stiu eu e ca lui Ianis si lui Chiesa li s-a transmis inaintea unui meci cu Juventus: „Mergeti amandoi si jucati la Primavera, va fi ultimul vostru meci la juniori”. S-au dus la Torino, au castigat cu 3-0 un meci in care Ianis a pictat! Ce s-a intamplat dupa aceea? Doar pe Chiesa l-au chemat la prima echipa, Ianis a ramas la juniori. Acum nu mai conteaza, bine ca l-am adus inapoi si acum are drumul lui.

„Eu stiu ca Iancu e foarte bun si e un pariu acum, sa-l readucem unde a fost. El a jucat inter stanga impotriva lui Chelsea cand avea 19 ani. Incerc sa-l ajut sa revina la acel nivel, sa poata juca si ca mijlocas, si ca atacant. Daca vrea, ca el trebuie sa pedaleze! Dorinta mea nu e de ajuns, mai mult conteaza a lui”

DISCLAIMER!! Acest site este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata