Hreanul, alimentul perfect pentru imunitate, creier, inima si oase – Iata cum se consuma corect
Egiptenii mancau hrean acum 3500 de ani. Grecii il considerau leacul tuturor relelor si considerau ca greutatea lui merita platita cu aur, iar evreii il considera una dintre plantele care amintesc de momentul biblic al fugii din Egipt.
Originar din zona geografica a bazinului Mediteranei, hreanul s-a raspandit in Europa si Asia in vremea Renasterii. Hreanul este o radacinoasa, apreciata pentru aroma sa picanta, care este folosita atat ca aliment – in stare proaspata, cat si ca medicament – sub forma de tinctura si sirop.
Proprietati si beneficii
Normalizeaza tensiunea.
Anumite substante pe care le contine hreanul au efecte benefice asupra circulatiei sangelui in zonele periferice.
Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii cheagurilor de sange.
Totodata, substantele sulfurate din hrean imbunatatesc elasticitatea vaselor cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.
Calmeaza tusea.
Hreanul descongestioneaza aparatul respirator, fiind astfel recomandat in tratamentul astmului. In crizele de tuse se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros.
Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece in cantitati mari hreanul este iritant.
Analgezicul natural.
Hreanul este recomandat si impotriva racelii si gripei. Inca de la primele simptome este bine sa consumi hrean in salate, langa o friptura sau chiar proaspat, iar senzatia de nas infundat va disparea.
Hreanul este un leac foarte bun si in cazul durerilor de cap, fiind un adevarat analgezic. In acest caz il poti folosi sub forma de comprese aplicate pe frunte.
Impotriva reumatismului.
Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.
Stimuleaza apetitul.
Daca nu ai pofta de mancare, consuma hrean. Substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare persoanelor anemice sau anorexice.
Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu putina miere. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.
Ajuta memoria.
Hreanul este bogat in vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei. Are si actiune tonifianta si de scadere a colesterolului, dar este foarte bun si pentru mentinerea sanatatii pielii si a parului.
Hreanul pentru imunitate
Pentru a creste imunitatea si pentru a-i potenta puterea, hreanul trebuie combinat cu miere si lamaie…
Reteta:
– o radacina potrivita de hrean de 3-4 cm
– o jumatate de lamaie
– 2-3 lingurite de miere
Mod de preparare:
Spala si curata de coaja hreanul si lamaia. Da pe razatoarea mica hreanul, apoi coaja de la jumatatea de lamaie. Asaza ce ai dat pe razatoare intr-un borcanel apoi adauga mierea. Amesteca bine si pastreaza amestecul la frigider.
Consuma cate o lingurita dimineata, dupa micul dejun!
Folosind regulat acest preparat vei oferi organismului tot ceea ce are nevoie pentru imunitate si astfel te vei pregati pentru sezonul rece. Racelile nu se vor mai lipi de tine!
Efecte adverse
Consumul moderat de hrean, preparat in diferite sosuri sau combinatii de legume, nu produce efecte adverse. Cu toate acestea, nu este recomandat copiilor mai mici de 4-5 ani, pentru ca poate irita mucoasa gastrica si intestinala, dar nici persoanelor care sufera de ulcer, gastrita in fazele acute sau boli inflamatorii intestinale.
Efectul laxativ poate fi excesiv, astfel ca nu este recomandat persoanelor diagnosticate cu sindromul colonului iritabil, iar proprietatile diuretice pot afecta rinichii, in cazul celor care au afectiuni renale.
Nu este recomandat persoanelor care au o tiroida hiperactiva, la fel cum toate legumele din familia cruciferelor trebuie consumate cu multa prudenta de cei care sufera de hipertiroidie, mai ales daca acestea sunt consumate crude si in cantitati mari.
In timpul sarcinii, este recomandat doar consumul redus de hrean proaspat, preparat in sosuri sau salate, dar trebuie evitat in primul trimestru, pentru ca unii compusi ar putea provoca avort. Nu trebuie consumat de femeile care alapteaza, pentru ca unele substante continute de acesta ajung in laptele matern si pot fi toxice pentru copil.
Hreanul, prin compusii lui, poate interactiona cu levotiroxina, care este forma sintetica a hormonului tiroidian, utilizata pe scara larga pentru tratarea hipotiroidismului.