Iată cum a reușit un primar să transforme o localitate din cel mai sărac județ al Moldovei! Aici sunt condiții ca-n afară!
I-a invatat sa depoziteze selectiv gunoiul in locurile special amenajate, sa circule cu carutele doar pe drumurile agricole special amenajate si chiar sa renunte la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei.
Asta in timp ce administratia locala a investit in drumuri de asfalt, apa, canalizare si unitati de invatamant.
Comuna Hoceni poate fi oricand un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitatile din tara. Aici, viata locuitorilor se schimba in bine de la o zi la alta, in pofida faptului ca pe teritoriul comunei, situata in zona saraca a Moldovei si la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oras, nu exista nici macar o firma importanta care sa produca si sa aduca plus valoare.
Chiar si asa, autoritatea locala reuseste sa realizeze investitii importante, fie cu fonduri de la Uniunea Europeana, fie cu putinii bani din taxele si impozitele locale. Astfel, cei 3.500 de locuitori ai comunei au gradinte si scoli moderne in toate cele sase sate, apa curge la robinet in gospodariile din patru localitati, iar in centrul comunei exista sala de sport, teatru de vara si un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se gaseste nici pe marile stadioane ale echipelor din prima liga.
In plus, tot in zona centrala, primaria a amenajat o cladire in care functioneaza Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta, dotat cu masina de pompieri, un buldoexcavator si un utilaj cu care se fac lucrarile specifice de deszapezire pe cei 40 de kilometri de drumuri comunale si satesti.
„Nu putem lasa oamenii blocati cu zilele sau asteptand sa vina cineva sa ne ajute. Trebuie sa ne gospodarim singuri si intervenim de fiecare data din timp, nu dupa ce oamenii nu mai pot iesi deja din curte”, sustine primarul Vasile Tabara.
„Vrem să fie frumos, nu să stăm cu garduri din spini”
Spre deosebire de alte comunități din județ și din țară, unde autoritățile se axează în special pe dezvoltarea centrului de comună, Hoceni își schimbă înfățișarea în toate satele componente. Periodic, primăria le pune gratuit la dispoziție vopseaua cu care fiecare proprietar de gospodărie să-și vopsească gardurile și bordurile din fața casei.
Mai nou, autoritățile din Hoceni au trecut la demolarea tuturor gardurilor vechi și inestetice din nuiele, prima localitate vizată fiind Deleni, unde 20% dintre gospodării au astfel de garduri.
‘Evident că au fost reacții din partea unora, unii m-au amenințat că mă dau în judecată, dar în final s-au convins că avem dreptate. Vrem să fie frumos, nu să stăm cu garduri din spini, ca în urmă cu 200 de ani’, crede primarul Vasile Țabără.
After school, cămin cultural, primărie și biserici noi
Deși comuna Hoceni pare a fi în altă lume decât lumea săracă a Moldovei, comuna va continua să se dezvolte și în perioada imediat următoare.
Autoritățile au început deja lucrările la un centru after school, proiect de două milioane de euro, din care mai face parte sistemul de alimentare cu apă și canalizare din localitatea Barboși și dotarea căminului cultural, ce va fi construit în următorul an, cu instrumente și costume populare pentru membrii fanfarei aflate la început de drum.
De asemenea, au fost începute lucrările și la viitorul sediul al primăriei, iar în plan este și construirea a două biserici noi, dinte care una în satul reședință.
„Rolul unui primar este de a administra astfel încât să îmbunătățească condițiile de viață pentru locuitori. Mai întâi, trebuie făcută o infrastructură foarte bună, cu apă, canalizare, străzi și unități de învățământ foarte bine întreținute. Trebuie să avem motive serioase să putem întoarce fiii satului în comunitățile locale, fie să construiască, fie să reabiliteze casele bătrânești în care să poată locui pe timp de vacanță. Nu putem să avem pretenții să revină dacă nu le asigurăm condițiile minime de confort. Și, la fel de important, este continuarea dezvoltării activităților cultural-tradiționale, cum ar fi înființarea unei fanfare, pentru care Hoceni a fost recunoscută’, mai spune primarul Vasile Țabără.
Toate realizările actualului edil din Hoceni s-au văzut și în voturile locuitorilor comunei. Procentul cu care a câștigat de patru ori alegerile din partea PSD a crescut constant și a ajuns, la scrutinul din iunie 2016, la aproape 90%, fiind printre primele trei din județ.
sursa