Ierni fără zăpadă în România! Meteorologii avertizează

Meteorologii trag un semnal de alarmă: iarna ar putea fi fără zăpadă în țara noastră în următorii ani. Încălzirea globală afectează tot mai mult România, iar anul acesta este dovada clară a schimbării climatice. Meteorologul Elena Mateescu a dezvăluit că este foarte posibil ca în România să nu mai ningă deloc în următorii ani.

Debutul acestei ierni a fost unul foarte călduros
Temperaturile au fost ieșite din comun în prima lună de iarnă. Deși a nins în unele zone, zăpada s-a topit repede, iar în mai multe județe ninsorile se lasă așteptate. Nici la munte lucrurile nu stau grozav. Pe pârtii tunurile cu zapadă artificială funcționează încontinuu pentru ca turiștii să se poată bucura de sporturile de iarnă.

“Într-adevăr, debut de iarnă 2022-2023 foarte călduros. Încheiem un an 2022 de asemenea, posibil în top 3 cei mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, iar decembrie până la acest moment, înregistrează o abatere termică pozitivă de 3 grade Celsius ceea ce va face ca și această lună decembrie să fie în top 5 cele mai calde luni”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Vremea va fi tot maic aldă până la jumătatea lunii ianuarie. Nu vom avea parte de zăpadă nici de Anul Nou, potrivit meteorologilor. Temperaturile ajung și până la 17-18 grade în primele zile ale noului an. Zăpada se va găsi doar pe crestele montane, la altitudini mari.

“Așa cum arată și estimările actualizată astăzi pentru Administrația Națională de Meteorologie și care cuprind prima lună a anului 2023 ianuarie acestea indică o probabilitate ridicată ca cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie vremea să fie una în continuare mai caldă decât în mod obișnuit.

Va fi cald peste tot, pentru că minimele vor fi unele pozitive, inclusiv în Capitală 1-3 grade Celsius. Zăpadă va fi doar pe creste, la altitudini mai mari de 1.800 de metri

Primele zile din ianuarie vor fi foarte călduroase, cu maxime de până la 17-18 grade Celsius. Deficitul de precipitații rămâne de interes și, într-adevăr, stratul de zăpadă prezent la acest moment doar în munții Călimani și Bucegi, cu siguranță se va putea diminua, pentru că și în zona montană va fi mai cald în următoarea perioadă”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata