Imagini filmate în Apuseni: “Parcul Natural Apuseni, un dezastru. Au defrişat tot. Uite ce a rămas în urma lor. Chiar nu-i vede nimeni? ”
Ministerul Mediului a aprobat, în multe locuri, tăieri de arbori pe suprafeţe care depăşesc jumătate din ariile protejate.
Legislaţia internaţională permite acest lucru numai în caz de necesitate şi NU pe mai mult de un sfert din pădure. Şi pentru ca răul să fie complet, pe lângă defrişările “cu aprobare” se adaugă multe altele ilegale. Inspectorul Pro a demascat un astfel de caz.
Ne-am tăiat pădurile şi am ajuns acum să distrugem şi parcurile naţionale. Din 13 – câte sunt în toată ţara – jumătate NU mai stau în picioare. Imaginile dezolante – cu hectare întregi din care au mai rămas doar cioturi – vorbesc de la sine despre modul în care ne-am bătut joc de bogăţia forestieră.
Imagini filmate în Apuseni: “Parcul Natural Apuseni, un dezastru. Au defrişat tot. Uite ce a rămas în urma lor. Chiar nu-i vede nimeni? ”
Nu. Din păcate, nu îi vede nimeni. Deşi legislaţie există. Standarul internaţional I.U.C.N. – după care se ghidează toate ţările din lume – obligă autorităţile să protejeze trei sferturi din pădurile aflate în arii protejate. La noi, nimeni nu respectă normele.
Iată un exemplu: în Parcul Naţional Domogled – din Valea Cernei – Ministerul Mediului a aprobat tăieri pe 57% din suprafaţa pădurii. Adică, de două ori mai mult decât prevede standardul internaţional.
Doar anul trecut – susţin ONG-urile – au ieşit din acest parc peste 120.000 de metri cubi de lemn. Imaginaţi-vă 8.000 de camioane, înşirate pe 80 de kilometri . Aproximativ distanţa de la Bucureşti la Târgovişte.