Invitatii l-au scos cu forta pe ginerica de sub rochia miresei:))

Inceputurile traditiei aruncarii jartierei se regasesc in secolele 14-15 in Anglia cand invitatii dadeau buzna in camera miresei si ii furau ciorapii, in special cel de la piciorul stang. Dar credeti ca numai miresei i se furau ciorapii? Ei bine, nu! Nici mirele nu era scutit de acest “furt”. Se lansa apoi un joc in care fetele si baietii care au intrat in posesia ciorapilor ii aruncau peste umarul stang, spre mire si mireasa cu scopul de noroc in dragoste si casatorie in viitorul apropiat.

Probabil pentru a se prevesti cat mai multe nunti, obiceiul a fost inlocuit apoi de un altul in care miresei i se scoteau jartierele in noaptea nunti si, dupa ce erau taiate fasii, se distribuiau barbatilor ce slujeau in acea casa. In unele locuri inca se aplica aceasta traditie, insa fasiile taiate sunt inlocuite de panglici brodate.

S-a ajuns dupa ceva timp la traditia prin care mirele daruia cadouri diverse oaspetilor, printre care si jartiere ce substituiau jartiera miresei. A fost probabil una dintre cele mai decente interpretari ale acestei traditii 🙂

Azi mirele extrage jartiera de pe piciorul miresei si o arunca burlacilor. Cel care o prinde o va pune pe piciorul domnisoarei care a prins buchetul miresei si se zice ca ei vor fi primii care se vor casatori – nu unul cu altul neaparat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata