LEGE NOUA. Daca ai aragaz în casa trebuie sa stii

Preţul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creşterea tarifelor finale pentru consumatori, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

‘În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a instituit două modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziţia pieţei reglementate, deci pentru consumatorii casnici şi pentru cei din zona termiei (termocentrale – n.r.) cantităţile necesare pentru perioada de iarnă. Această solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat că o prevedere în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare şi a solicitat eliminarea acestei formulări. Atunci acest articol a luat forma că doar până la 31 martie 2017 producătorii pun la dispoziţie cu prioritate. Acest lucru înseamnă piaţă liberă şi de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune preţuri de vânzare a gazelor naturale. Atunci practic intrăm în liberalizare în ceea ce priveşte achiziţia gazelor de la producător’, a declarat Havrileţ, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

El a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, aşa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulţi consumatori vor prefera să îşi schimbe furnizorul.

‘Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce priveşte tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-şi aleagă orice furnizor şi orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi preţuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat’, a arătat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta preţul plătit de populaţie.

‘Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali – n.r.), nu cred că vom avea un impact deosebit. La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, preţul gazelor domestice s-a aliniat la preţul internaţional este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creştere de preţ’, a adăugat Havrileţ.

El a amintit că o altă modificare adusă de aceeaşi ordonanţă de urgenţă Legii gazelor se referă la obligativitatea tranzacţionării pe bursă a unei anumite cantităţi de către producătorii şi furnizorii de gaze. ‘Astfel că, până în momentul în care vor fi evacuate masiv gazele din Marea Neagră să avem o piaţă lichidă şi cât de cât matură în zona de trading a gazelor naturale, după modelul şi succesul de pe piaţa energiei electrice’, a adăugat preşedintele ANRE.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezentă la acelaşi eveniment, a ţinut să sublinieze că preţurile finale vor rămâne reglementate până în 2021.

‘Ca să fie o bună înţelegere: rămâne în continuare preţul reglementat la consumatorul final până în 2021, deci să nu rămânem cu ideea că practic se aruncă în aer preţul la consumatorul final. Am încercat să mergem treptat către liberalizare, încercăm să creăm mecanisme de piaţă care să creeze lichiditate şi să permită şi furnizorilor de pe partea de gaze naturale, aşa cum au furnizorii pe piaţa de energie posibilitatea să achiziţioneze gaze la preţuri competitive şi sper că tot acest saving se va transmite către consumatorii finali, unde trebuie să ajungă în fond şi la urma urmei. Deci lucrurile vor fi tot controlate şi ne-am dorit să dăm şi o direcţie pieţei de gaze naturale, aşa cum am construit-o şi pe cea de energie electrică’, a susţinut Corina Popescu.

Totodată, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a arătat că statul va continua să ţină lucrurile sub control chiar şi după liberalizarea totală a pieţei, aşa cum se întâmplă în această perioadă cu tarifele RCA.

‘Noi genetic suntem construiţi să preferăm liberalizarea, competiţia, faţă de reglementare, deci oricând se poate introduce competiţie într-un domeniu suntem favorabili, dacă ne spun ministerul şi reglementatorul că lucrurile sunt ţinute sub control şi nu avem un risc pentru populaţie. Şi ţineţi cont că şi după ce ajungem la liberalizarea finală, statul păstrează pârghii pentru intervenţii în cazuri cu totul excepţionale, cum am făcut la RCA’, a precizat Chiriţoiu.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER – organizează, marţi, a doua ediţie a conferinţei anuale, cu tema ’10 ani de implicare în energie. Ce ne rezervă următorii 10 ani?’.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata