Locul unic din Romania unde în vacanță găsești de toate: munte, plajă, aer pur, la fel ca în Alpii Elvețieni

Cercetările de la începutul anului 2016 au demonstrat că există un loc din România în care cantitatea de ozon este comparabilă cu cea din Alpii elvețieni.

Așezarea umană se numește Colibița și este o localitate de pe Valea Bistriței, aflată la o altitudine de 900 de metri, între Munții Bârgău și Munții Călimani. În urma măsurătorilor efectuate, valoarea concentrației maxime de ozon se cifrează la 90 micrograme/m3(media în România este de 72,6 micrograme/m3).

Colibița a fost unul dintre cele mai atractive locuri pentru turiști. Pe lângă aerul curat, Colibițamai oferă și locuri de plajă la malul apei lacului de acumulare cu același nume.

Este situată într-o regiune în care se pot face excursii, drumeții montane, ciclism, caiac, alpinism sau pescuit.

Între 1923 și 1975, Colibița era o stațiune balneoclimaterică, care apoi a fost desființată după ce s-a luat decizia să se facă lacul de acumulare.

Autoritățile locale fac demersuri să facă din Colibița o stațiune turistică importantă. Pentru a deveni stațiune de interes național trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiții: să existe un drum rutier modernizat și marcat cu semne de circulație, transport în comun între stațiunea turistică și gară sau autogară, amenajarea și iluminarea locurilor de promenadă, apă curentă și canalizare, precum și un număr de minim 500 de locuri de cazare în hoteluri și pensiuni.

Acum 10 ani, în Colibița erau în jur de 50 de case, iar în prezent sunt 400 de case de vacanță, pensiuni și vile. Pe malul lacului a fost construit și un complex turistic, unde o noapte de cazare costă 70 de lei, în timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac se închiriază cu circa 450 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata