Mamele minore, cu venituri reduse sau victime ale violenței domestice primesc tichete sociale în valoare de 2.000 lei

Vești bune de la stat. Autoritățile au stabilit procedura de distribuire a ajutoarelor de 2.000 de lei, destinate mamelor cu venituri reduse, cu dizabilități, care sunt victime ale violenței domestice sau celor minore.

Printr-un ordin apărut miercuri, 22 martie. autoritățile au stabilit procedura de distribuire a acestor ajutoare. Astfel, mamele menționate anterior vor putea beneficia de 2.000 de lei destul de curând.

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, introduse anul trecut prin OUG 113/2022, este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1.154/2023.

Cum vor fi distribuite tichetele sociale?
Potrivit procedurii, lista destinatarilor urmează să fie întocmită de autorități. Mai apoi, lista destinatarilor finali eligibili va fi comunicată de către autoritățile locale către instituțiile prefectului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni.

În baza listelor verificate și centralizate la prefectură, urmează să fie tipărite suporturile electronice pentru tichete sociale pentru nou-născuți. Acestea vor fi distribuite sub forma unor carduri. După ce ajung la primării, cardurile vor fi distribuite destinatarilor finali eligibili.

Următoarele persoane vor beneficia de acest ajutor social
Conform condițiilor stabilite prin OUG 113/2022, următoarele mame vor beneficia de acest ajutor în valoare de 2.000 de lei:

cele care beneficiază de venitul minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);

cele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);

cele care au dizabilități;

cele care se află temporar în situații critice de viață, precum calamități, violență domestică sau dependență de altă persoană și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum lipsa unei locuințe;

cele care nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;

cele care sunt minore;

cele care provin din zona conflictului armat din Ucraina.

Ajutorul va fi acordat în cel mult trei luni de la nașterea copilului

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ajutoarele vor fi acordate, în acest an, în limita a 12 milioane de euro, sumă alocată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Trebuie menționat că banii vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de produse specifice îngrijirii nou-născuților, precum scutecele, produsele pentru toaletă, articolele de vestimentație, articolele sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic și nu numai.

Mai mult, de ajutorul pentru nou-născuți pot beneficia mamele care cer banii în cel mult trei luni de la nașterea copilului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata