Merita respectul nostru. Intervenţie chirurgicală în premieră la Oradea: o pacientă care trăia de doi ani cu morfină a scăpat de durere.

La Spitalul Judeţean din Oradea s-a realizat prima intervenţie chirurgicală pentru realizarea unui implant de neurostimulator medular, menită să salveze de dureri pacienţii

de durerile insuportabile la coloană, intervenţia fiind efectuată de o echipă complexă formată de medici din Oradea, Cluj, Bucureşti şi Szeged.

Procedura este adresată unor persoane cu multiple intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală şi care în urma operaţiilor au rămas cu dureri mari.

“Noi spunem că nervul rămâne cu o «memorie a durerii» Este o durere cronică şi care nu răspunde la nicio altă procedură terapeutică uzuală

– fizioterapie şi infiltraţii locale”, a declarat pentru Adevarul.ro coordonatorul Secţiei de Neurochirurgie, dr. Alin Blaga.

O soluţie pentru aceşti pacienţi o reprezintă neurostimularea medulară, aşa numitul Spinal Cord Stimulation, o procedură chirurgicală care presupune implantarea unui neurostimulator la nivelul coloanei.

Cu ajutorul unei telecomenzi, pacientul generează impulsuri ori de cate ori simte durere iar dispozitivul blochează transmiterea durerii spre creier.

De prima intervenţie realizată la Oradea a beneficiat o sălăjancă în vârstă de 50 ani care, în ultimii ani, a suferit 7 operaţii la coloană, cervical şi lombar, realizate la Cluj şi la Szeged.

“După ultima operaţie am rămas cu dureri foarte mari pe coloană şi mai ales pe picior. Nu mai puteam umbla, nu mă puteam îmbrăca, nu mă puteam spăla.

Am încercat toate tratamentele, toate medicamentele, nimic nu m-a ajutat. În ultimii 2 ani, am trăit doar cu plasturi de morfină”, a povestit femeia pentru Adevărul.ro.

Femeia a ajuns la Oradea trimisă de un neurolog din Cluj. “Mi-a spus că nu mai are ce să-mi facă, că a încercat tot ce se putea ca să mă ajute.

Apoi şi-a adus aminte de echipa de neurochirurgi de la Oradea, care se pregăteau să facă primul implant de neurostimulator.

Aşa am ajuns aici”, a mai spus sălăjanca.

Operaţia s-a realizat vineri iar pe parcursul procedurii pacienta a fost tot timpul trează şi a colaborat cu medicii care o chestionau pentru

a şti locul exact în care să introducă electrozii, în aşa fel încât stimulii să îi acopere întreaga zonă dureroasă.

“Când ea a simţit că o furnică în toată zona dureroasă, atunci am ştiut că suntem în locul potrivit”, a explicat doctorul Blaga.

Din echipa de medici care au intrat în sala de operaţie au făcut parte medici orădeni, din Cluj, Bucureşti şi Szeged.

De precizat că implantul este doar provizoriu, pentru ca pacienta să il poată

testa, însă rezultatul este, deja, peste aşteptări, căci intensitatea durerilor a scăzut spune chiar ea, cu peste 80%, în timp durerile

urmând să scadă, la fel ca şi dozele de calmante, pacienta având posibilitatea să-şi reia activităţi pe care acum nu le poate face.

“Înainte, abia dacă puteam să mă plimb prin casă. Ieşeam din casă rar, transpiram când trebuia să mă îmbrac.

Acum, după operaţie, am făcut deja trei plimbări pe secţie, ba chiar şi la parter m-am dus.

Nici nu pot descrie diferenţa”, spune, fericită, femeia.

Până în prezent, astfel de intervenţii chirurgicale se realizau în Timişoara, Iaşi şi Bucureşti ori în străinătate, unde preţul operaţiei poate ajunge şi la 25.000 euro,

din care aproximativ 15.000 euro reprezintă preţul generatorului definitiv de impulsuri.

De precizat că procedura este decontată în întregime de CAS.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata