Mii de porci luati din curtile oamenilor si sacrificati din cauza pestei porcine. Specialist: ,,Virusul a fost provocat!”
Epidemia de pestă pocină din ultima perioadă afectează afacerile fermierilor, care sunt nevoiţi să sacrifice mii de animale. Fermierii români sunt afectaţi din pricina numărului mare de porci pe care sunt nevoiţi să îi sacrifice, anunţând că îşi vor închide afacerile. Întreaga situație a fost pe larg dezbătută de specialiști, iar unii dintre ei au înaintat o ipoteză șoc: focarul de pestă porcină africană ar fi fost provocat!
Fermierii au avertizat că peste 65.000 de porci urmează să fie sacrificaţi la nivelul ţării din cauza virusului pesta de porcină africană care a fost depistat în judeţe precum Satu Mare, Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, cel mai recent focar depistându-se miercuri în judeţul Sălaj, acest lucru urmând să influenţeze creşterea importurilor. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a declarat că fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autorităţile sunt vinovate pentru extinderea focarelor.
„Cred că acest focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era şi o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor şi-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor“, a declarat Dragoş Frumosu, citat de Ziarul Financiar.
„Acum, dacă stau să mă gândesc că acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem să credem, logic? Sau instituţiile statului nu şi-au făcut datoria şi nu au izolat focarul, sau într-adevăr discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijenţă din partea autorităţilor, fie o transmitere zonală la nivel de judeţe“, a adăugat Frumosu.
Potrivit datelor furnizate de Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene, în primele patru luni din 2018, importurile de carne de porc au crescut cu 30% faţă de anul precedent, ajungând la peste 140 de milioane de euro în aprilie 2018, iar în anul 2017, românii au mâncat carne de porc provenită din import în valoare de 475 de milioane de euro.
Miercuri, ANSVSA a anunţat că un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în judeţul Sălaj, la două cadrave de poci mistreţi găsite într-o pădure din comuna Măierişte care se află în apropierea limitei de judeţ dintre Satu Mare şi Bihor.
Sursa – Ziarul Financiar