Motivul pentru care acest calugar este furios pe Preafericitul Daniel: „Ii dau cu ciubota in cap”:)))))))

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, are un trecut destul de tumultos daca este luat bine la purificat si pe care cu siguranta l-ar dori uitat.

Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, este patriahul Bisericii Ortodoxe Romane, inscaunat in 12 septembrie 2007. Nascut in 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara (judetul Timis), Daniel si-a desavarsit studiile in Occident, in plin regim comunist-ceausist.

Preafericitul Daniel este absolvent al Institutului Teologic din Sibiu in 1974. A facut doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

Lector in Elvetia in timpul lui Ceausescu

In plina dictatura ceausista, Dan Ilie Ciobotea a reusit sa-si continue studiile in strainatate, la universitati din Franta si Germania, iar incepand din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elvetia), unde a fost si director adjunct intre 1986 si 1988.

In aceeasi perioada, in care romanii doar visau la un pasaport pentru Occident, a participat la numeroase intruniri religioase in Europa si SUA. De aici au aparut speculatiile privind relatiile sale apropiate cu ofiteri de rang inalt din fosta Securitate, care s-a infiltrat, de altfel, in Biserica Ortodoxa Romana la toate nivelurile.

Proaspat intors in tara, noul calugar Daniel a fost promovat in structura Patriarhiei, pe functia de consilier si director al sectorului „Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic”. De la blugii cu care era imbracat in Elvetia, a ajuns in scurt timp sa poarte vesmintele celor mai inalte ranguri arhieresti.

In martie 1990, a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul Lugojanul. In iulie, acelasi an, a fost inscaunat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Acuzat de colaborarea cu fosta Securitate

Ascensiunea ierarhica uluitoare, fara precedent in Biserica Ortodoxa Romana, a accentuat si amplificat inca de atunci speculatiile privind colaborarea cu fosta Securitate a proaspatului mitropolit Daniel. Pana acum, insa, Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost primul si singurul inalt prelat al BOR care a recunoscut activitatea sa de turnator, cerandu-si iertare pentru acest pacat.

Pe deasupra, in 16 octombrie 2007, Patriarhul Daniel a primit decizie de necolaborare cu Securitatea ca politie politica din partea CNSAS. O alta legenda care circula in Romania postdecembrista, pe care nimeni nu se incumeta s-o clarifice, este ca lui Daniel Ciobotea i s-ar fi ars cu intentie in toiul Revolutiei, pe data de 23 decembrie 1989, dosarul de cadru la Securitate.

Int-un articol publicat de cotidianul “Ziua” imediat dupa decizia din 2007, oficialii CNSAS declara: „Din datele ajunse la CNSAS nu rezulta ce tip de dosar ii fusese deschis lui PF Daniel. Avand in vedere faptul ca acesta a calatorit in strainatate inainte de 1989 (la studii postuniversitare) este posibil sa fi fost vorba de un dosar de urmarire”.

Nunta lui Iulian Dascalu din Italia

In 2007, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei la acea vreme, a oficiat in Italia cununia religioasa a milionarului iesean Iulian Dascalu, cunoscut ca “regele mall-urilor”. Evenimentul a avut loc in cocheta localitate italiana Pistoia-Toscana, iar Daniel a fost insotit de o suita de cinci preoti de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Aproximativ 100 de persoane au luat parte la petrecerea ulterioara cununiei, printre ei fiind si Mitropolitul Daniel. Pe lista extrem de scurta de invitati, avand in vedere anvergura in afaceri a lui Iulian Dascalu, s-au aflat numerosi ofiteri de rang inalt din fostele structuri ale Securitatii, iar singurul nas de cununie a fost Dan Stuparu, fostul presedinte onorific al Federatiei Romane de Karate Traditional dinRomania, decedat in aprilie 2013.

„N-a venit niciodata Mitropolitul sa ne tina noua o slujba, iar acum e aici si nici nu putem sa-l vedem. A cui e nunta asta de s-a deplasat?”, a declarat o romanca stabilita in Italia, citata atunci de Evenimentul Zilei.

Mitropolitul Daniel a aparut drept foarte apropiat de Iulian Dascalu, care l-a tratat regeste. A fost adus cu charterul, cazat separat de restul invitatilor si i s-a pus la dispozitie pentru tot „sejurul” un Mercedes de lux, negru, cu sofer.

“Explozia” misterioasa in afaceri a lui Iulian Dascalu

In perioada 1990 – 1996, Iulian Dascalu a dezvoltat cateva magazine de pantofi in Iasi, in spatii inchiriate de la fostele cooperative de productie. Afacerea a falimentat, iar ulterior omul de afaceri a deschis un centru en-gros la Timisoara.

Dascalu a „explodat“ in afaceri in 1999, cu un credit substantial obtinut de la Banca Nationala a Greciei, intermediat de Dimitrios Fourlemadis, presedintele Centrului Cultural Elen si consilier al Mitropolitului Daniel, actualul Patriarh. A construit mall-uri la Iasi, Timisoara, Cluj, Suceava, apoi complexul Palas din Iasi. In fiecare dintre aceste intreprinderi, fosti ofiteri de Securitate grei se regasesc pe statele de plata ale lui Dascalu. Cel mai notoriu este fostul general Gheorghe Atudoroaie, condamnat pentru omorarea si incinerarea a peste 40 de timisoreni la Revolutie. Atudoroaie a fost arestat si condamnat pentru represaliile din 1989, dar in 1991 a fost achitat si reincadrat in SRI de catre Virgil Magureanu.

Alti ofiteri ai fostei Securitatii platiti de Dascalu sunt generalii Vasile Alexoae (fost sef al Securitatii din Roman) si Tiberiu Simion (fost sef al SRI Iasi), coloneii Cornel Hutanu (fost sef Contrainformatii SRI pe Moldova, apoi fost sef SRI Suceava), Corneliu Dogaru (fost sef al SRI Iasi), Dorin Mocanu si Ovidiu Feraru (fost sef la Militie) sau Florin Vezeteu (primul sef al SRI Iasi). Unul dintre oamenii de incredere ai lui Dascalu este Stela Fodor, fost responsabil de relatiile externe si de propaganda la mamutul economic comunist intitulat Combinatul de Utilaj Greu Iasi.

Scandal in familie: “E un diavol”

Unul dintre episoadele pe care Patriarhul Daniel le-ar vrea, probabil, uitate este scandalul cu fratele sau, Gheorghe Ciobotea. In urma cu aproximativ 4-5 ani, intre cei doi frati s-au purtat discutii aprinse inclusiv prin intermediul presei.

Gheorghe Ciobotea l-a reclamat pe Daniel, atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pentru ca, sustinea el, s-a intabulat in fals in Cartea Funciara, ca unic proprietar al pamantului mostenit de la bunici.

SURSA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata