„Nea Mărin, Sucă şi sarmalele „flombate””! Oare o sa se mai nasca unul ca el? Amza Pellea si scenetele prin care facea oamenii fericiti

Amza Pellea (1931-1983) este considerat unul dintre cei mai completi actori romani, putand sa joace in egala masura comedii savuroase, cum ar fi „Nea Marin miliardar”, sau drame de mare profunzime, asa cum a fost filmul „Osanda”. Intr-un material aparut in „Jurnalul National”, rudele marelui actor nascut la Bailesti au rememorat cateva intamplari nestiute care i-au marcat viata lui Amza.

„Amza si-a dorit sa fie inmormantat, in ciuda faptului ca parintii sai au fost incinerati. Dar in ultimele clipe le-a zis sotiei si fiicei „numai pamantul poate sa-mi stinga focul din piept”. Purta in memorie si o chinuitoare amintire legata de incinerarea tatalui sau. „Batranul Amza (n.r. tatal actorului) si-a dorit sa fie incinerat, dupa ce asistase la o inmormantare la care cosciugul cu mortul a fost bagat intr-o groapa plina cu apa. Dorinta i-a fost respectata. La crematoriul Cenusa, dupa slujba, regula era ca un membru al familiei sa se uite pe o ferestruica de sticla cand mortul era bagat in cuptor.

Amza a fost ales sa fie el martorul, pentru a-si proteja surorile. In momentul in care a fost bagat in foc, cadavrul tatalui s-a ridicat pentru o clipa. Nasul a albit pe loc!”, ne-a dezvaluit finul, Liviu Dumitrascu”, nota jurnalul.ro. Amza Pellea s-a stins din viata pe 12 decembrie 1983, dupa ce a pierdut lupta cu un cancer pulmonar, fiind inmormantat la cimitirul Bellu din Capitala.

Oana Pellea mesaj „in memoriam” pentru tatal ei:

„Într un 7 aprilie s a născut tata. Tata… Amza… Ipu… Mihai… Manlache… Marin… Decebal… Costache… Prea multe nume… Nici nu poți să le ții minte… Vreo 60 pe peliculă… Vreo 80 pe scenă…

– Unde ești? îl intreb

Îmi răspunde dintr-un buchet de busuioc sau dintr o boare, sau dintr un răsărit, sau….

– Aici, fata mea!

E aici. Cu mine, lângă mine, în mine. Îmi curge în sânge o legendă. Ce am făcut a merita așa ceva? Nimic! O fi o întâmplare întâmplătoare. A plecat din această lume foarte mirat că îl iubea lumea. Se uita după perdea la cozile din fața casei. Cozi de necunoscuți, care așteptau să intre să-i spună: Sănătate! Era mirat și ne-a întrebat cu voce tare: ‘De ce m-or iubi oamenii ăștia? N-am făcut nimic pentru ei’.

Așa era Amza. Un munte de frumos și de modestie. Un ocean de bun-simț

Aprindeți o lumânare sau un gând bun pentru sufletul lui cald ca o pâine scoasă din ţest.

Vă mulțumesc frumos„, a scris actrița.

sursa: wowbiz.ro

sursa video: arhiva Tvr1

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata