Nepotul are grijă de bunicul său pentru că alții l-au părăsit la bătrânețe…
Nepotul are grijă de bunicul său pentru că majoritatea l-a părăsit la bătrânețe… Singurătatea la bătrânețe este o problemă mai mare decât credem.
Nu este doar o experiență emoțională. Cercetările arată că singurătatea și izolarea socială dăunează grav sănătății. Lipsa relațiilor sociale reprezintă un factor de risc comparabil cu moartea timpurie cauzată de consumul a 15 țigări pe zi. În același mod, singurătatea afectează sănătatea organismului uman mai mult decât obezitatea și lipsa activității fizice. [2] Singurătatea reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea vârstnicilor.
Video mai jos ! Știința și tehnologia au avansat într-un ritm uimitor în ultimii ani (aparatură medicală performantă, medicamente eficiente pentru diverse boli, tratamente medicale mai ample, informații cu privire la o dieta sănătoasă), fapt care a dus la creșterea populației vârstnice. Aceste persoane se confruntă cu numeroase schimbări fizice, psihologice și sociale. În consecință, de multe ori stima de sine poate scădea.
O femeie în vârstă care rămâne singură, fără soț și fără copii tinde să nu mai aibă încredere în propria persoana, să nu mai aibă un scop precis pentru care să trăiască. Odată cu înaintarea în vârstă este inevitabil ca oamenii să nu piardă legăturile de prietenie pe care le-au avut si să le fie dificil să inițieze noi relații. Singurătatea este un factor care generează o serie de sentimente negative și astfel poate contribui la scăderea imunității organismului.
De asemenea, singurătatea cronică este un factor care sporește stresul și este adeseori asociată cu depresia și cu sinuciderea. Singurătatea poate duce la un comportament anti-social, poate crește incidența alcoolismului, alterează funcționarea creierului, scade memoria și îngreunează procesul de luare a deciziilor. Singurătatea și sănătatea fizică Singurătatea are o influență negativă asupra organismului comparabilă cu fumatul.
Singurătatea crește riscul de hipertensiune arterială. Singurătatea favorizează apariția diverselor handicapuri fizice. Singurătatea și sănătatea mentală Singurătatea reprezintă un factor extrem de riscant pentru apariția declinului cognitiv. Studiile arată că oamenii singuri au șanse mai mari cu 64% de a dezvolta demență. Singurătatea și interacțiunile sociale scăzute favorizează sinuciderile în rândul persoanelor în vârstă.
Tot mai multe studii arată că singurătatea crește riscul apariției bolii Alzheimer, precum și a altor forme de demență. Practic persoanele care se simt singure au mai mari șanse de a dezvolta boli mentale. Singurătatea reprezintă o problemă majoră care afectează calitatea vieții în rândul persoanelor în vârstă. Dar bătrânețea poate fi o oportunitate de a lega noi prietenii, de dezvoltare a noi interese, de a ne ocupa mai mult de partea spirituală. Bătrânețea poate fi o perioada de fericire și împlinire sau de singurătate și tristețe. În mare parte acest lucru depinde foarte mult de personalitatea, caracterul, încrederea și deschiderea noastră.