Nimeni nu a putut spune cum e posibil asa ceva! Priviti ce face acest baietel animalelor din platou:
Hipnoza necesita un hipnotizator si un subiect ce doreste sa fie hipnotizat. Hipnoza se bazeaza pe concentrare, relaxare, sugestie si asteptari. Punctele de focalizare vizuala (miscarea pendulului) sunt folosite foarte rar. De regula, subiectul se concentreaza asupra vocii hipnotizatorului, in timp ce este indrumat spre o vizualizare mentala. Subiectul isi pastreaza liberul arbitru si nu este sub comanda hipnotizatorului; influenta hipnotizatorului asupra subiectului variaza in functie de influentabilitatea subiectului, natura si scopul sedintei de hipnotism.
Hipnoza naturala si hipnoza indusa
Hipnoza este o stare naturala cunoscuta de catre toate fiintele umane. De exemplu, atunci cand se conduce o masina pentru perioade lungi de timp (hipnoza drumului) – atentia soferului ramane partial fixata pe sosea, in timp ce restul atentiei deviaza spre tot felul de subiecte. Atunci cand isi indreapta toata atentia spre ce e in jurul lor (treptat sau brusc), de cele mai multe ori nu isi pot aminti ce s-a intampla in ultimele minute. In mod similar, putem fi cu mintea in alta parte pe durata lecturii, ca mai apoi sa constatam ca desi am citit cateva pagini din carte, nu ne putem aminti nimic din ele.
Hipnoza indusa include o varietate de tehnici, unele clinice, altele nu. Desi hipnoza este profesata, de regula, de persoane calificate clinic, termenul de „hipnoterapie” poate fi folosit de oricine. In multe tari, orice persoana capabila sa hipnotizeze pe alta (si este destul de simplu de facut asa ceva) si care pretinde ca ofera o forma de terapie, se poate intitula „hipnoterapeut”. Hipnoterapia este considerata o terapia complementara/alternativa si nu este considerata de comunitatile medicale si psihiatrice ca fiind o terapie primara.