Omul de știință australian ce a decis că vrea să fie eutanasiat la 104 ani: ‘Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă. Nu sunt fericit’

La 104 ani, David Goodall, doctor în ecologie, a luat decizia să fie eutanasiat. Deși nu suferă de nicio boală gravă, australianul dorește să își încheie socotelile cu viața pentru că resimte lipsa de independență din cauza vârstei avansate, informează BBC.

”Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă. Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu am un motiv anume de tristețe. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci”, a declarat David Goodball luna trecută, în ziua în care a împlinit 104 ani.

David Goodball a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice pe parcursul unei cariere de 70 de ani. El deţine în prezent titlul de cercetător-asociat onorific al Universității Edith Cowan.

În Australia, moartea asistată este legală doar într-un singur stat, dar pentru ca procesul să fie finalizat este necesar ca persoana care vrea să moară să sufere de o boală terminală.

Profesorul David Goodall a strâns 15.000 de dolari americani prin intermediul unei petiții online pentru a-și permite călătoria din Australia în Elveția. El va petrece câteva zile cu o parte din familia lui, care se află în Franța, înainte de a fi eutanasiat, pe 10 mai.

Prin intermediul unei petiții online, profesorul Goodball a adunat cei 15.000 de dolari necesari pentru a pleca pe penultimul drum, în Elveția, țara în care moartea poate fi asistată în mod legal, încă din 1942.

Omul de știință spune că regretă faptul că este nevoit să plece din Australia pentru a-și îndeplini dorința.

Poziția Asociației Medicale din Australia rămâne vehementă împotriva morții asistate, fiind văzută ca o practică incompatibilă cu etica medicinei.

”Medicii nu sunt pregătiți să omoare oameni. Este un lucru bine înrădăcinat în etica noastră, în pregătirea noastră”, afirmă medicul Michael Gannon, președintele Asociației Medicale din Australia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata