„Pe ce planeta suntem?” Intrebarea care i-a incuiat pe romani:)

Terra este probabil cel mai incredibil loc din Univers. Nu numai că este singura planetă pe care există viaţă, însă reuşeşte să fascineze prin modul în care a apărut şi se dezvoltă, fiind considerată unică. Cu toate acestea, există numeroase lucruri pe care cărţile de geografie omit să le spun, informaţii care te vor face cu siguranţă mândru că eşti pământean şi ai avut şansa să te naşti.
1. Pământul nu este rotund. El are o formă de geoid, având diametrul la Ecuator de 12.756 km, dar este puțin turtit la poli, diferența dintre raza ecuatorială, 6.378 km, și cea polară, 6.356 km, este de aproximativ 22 km.
2. Planeta noastră este cea mai densă din Sistemul Solar, având o densitate de aproximativ 5.5 g/cm. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează centrului de fier din interior.
3. Rotaţia Terrei se încetineşte odată cu timpul, ceea ce înseamnă că zilele devin din ce în ce mai lungi. Astfel, o secundă în plus este adăugată la fiecare sute de ani vitezei de rotaţie.
4. Multe persoane nu ştiu acest lucru, însă Pământul are două luni care îl orbitează. Cea de-a doua este asteroidul 3753. El a fost descoperit în 1986 şi a fost denumit cel la „ciudat companion al Terrei”, deoarece are o orbită în formă de potcoavă de cal.
5. Viaţa nu ar fi fost posibilă fără apariţia Lunii. Potrivit unei teorii, datorită fluxului şi refluxului creat de gravitaţia Lunii au apărut primele forme de viaţă. Mai mult, asteroidul a creat condiţiile ca animalele marine să tranziteze spre uscat.
6. Terra a avut o soră geamănă, numită Theia. Era de mărimea lui Marte şi cele două planete aveau o singură orbită, înainte să se ciocnească. Astfel, corpul ceresc a fost absorbit de Pământ, iar rămăşiţele au creat luna. Datorită adaosului de masă s-a creat gravitaţia necesară pentru a susţine o atmosferă.
7. Interiorul planetei este creat dintr-un miez de fier lung de 2.400 de kilometri. Cu toate că are culoarea albă, din cauza căldurii uriaşe, presiunea enormă face metalul să rămână în formă solidă.
8. Dacă ai putea evapora apa din oceane, sarea rezultată ar putea crea un strat de 150 de metri pe toată suprafaţa uscatului.
9. Pământul este singura planetă care are plăci tectonice şi este numită Planeta Albastră datorită faptului că este acoperită în proporţie de 70% de apă.

sursa: www.romaniatv.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata