Premieră medicală. Cancer de sân în formă avansată și metastazat, vindecat complet cu ajutorul unei terapii noi- Imunoterapia
O femeie cu cancer de sân în formă avansată și metastazat în alte zone ale corpului a fost vindecată complet cu ajutorul unei terapii noi prin care medicii au folosit puterea sistemului imunitar al femeii pentru ca acesta să lupte cu tumorile.
Este pentru prima dată în istorie când un pacient în stadiu avansat a fost tratat cu succes printr-o formă de imunoterapie care utilizează celulele imunitare ale pacientului pentru a găsi şi a distruge celulele canceroase care s-au format în organism, notează semneletimpului.ro.
Judy Perkins, ingineră din Florida, avea 49 de ani când a fost selecţionată pentru testarea unei terapii noi și radicale, scrie The Guardian. Femeia parcursese mai multe runde de chimioterapie, care nu au stopat creșterea tumorii canceroase care se dezvolta în sânul ei drept și care se răspândea spre ficat și alte organe.
Medicii care au tratat-o la Institutul Naţional de Cancer din Maryland, SUA, susţin că răspunsul pacientei la tratament a fost „remarcabil”: terapia a distrus celulele canceroase, prin urmare femeia este sănătoasă de doi ani.
„Starea sănătăţii mele s-a deteriorat foarte mult înspre sfârşit, iar tumora îmi apăsa pe un nerv, ceea ce mă făcea să îmi petrec timpul doar încercând să nu mă mişc deloc ca să nu mă doară.
Renunţasem la luptă”, spunea Perkins, căreia medicii îi dăduseră un prognostic de maximum trei ani. „După ce tratamentul mi-a dizolvat cea mai mare parte din tumoare, am fost capabilă să fac o drumeţie de 60 de kilometri”.
Tratamentul care i-a fost aplicat lui Judy Perkins a fost descris în jurnalul Nature Medicine. Acesta a pornit de la recoltarea și analizarea unei bucăţi mici din ţesutul tumoral. Medicii au studiat ADN-ul tumorii pentru a găsi mutaţiile specifice cancerului de care suferea Perkins. Din biopsia tumorii, ei au extras apoi celulele imunitare care au invadat tumora pentru a o anihila, dar care nu au reușit să facă lucrul acesta fiindcă au fost fie prea slabe, fie prea puţin numeroase. Doctorii au cultivat miliarde de astfel de celule imunitare în laborator și apoi au injectat circa 80 de miliarde de celule, atent selecţionate, în organismul femeii. Terapia s-a desfășurat în paralel cu administrarea unui medicament standard care ajută sistemul imunitar să atace cancerele.
La 42 de săptămâni de la administrarea tratamentului, Perkins a fost declarată vindecată și rămâne în continuare așa. „Mă simt miraculos”, declara ea „și sunt mai mult decât uimită că nu mai am cancer de doi ani. Îmi dădusem demisia și îmi planificasem deja moartea. Făcusem o listă cu lucruri pe care să le fac neapărat înainte să mor, între care să ajung la Marele Canion. Acum m-am întors la viaţa mea normală.”
Laszlo Radvanyi, director ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare pentru Cancer din Ontario, care nu a fost implicat în tratamentul pacientei, spune că „este un răspuns fără precedent la tratament într-o formă atât de avansată de cancer de sân”.
Succesul le dă speranţe milioanelor de persoane din lumea întreagă care suferă de cancer de sân şi de alte forme, precum cancer de ovare şi cancer de prostată, care se tratează foarte greu sau chiar sunt fatale. Experţii avertizează totuși că tratamentul s-a dovedit eficient în cazul unei singure femei. De aceea este necesară efectuarea unor teste clinice la scară, pentru a aprecia știinţific eficienţa terapiei în cazul altor pacienţi.