Prieteniii radeau de ea ca a cumparat o toaleta publica sa locuiasca in ea, insa cand au intrat in ea s-au rusinat de cele gandite…

Renovarea unei locuinţe, fie ea apartament sau casă, veche şi îmbătrânită, care necesită reparaţii, confort sporit şi dotări noi, sau a uneia cumpărată de curând şi vreţi să o finisaţi sau să o personalizaţi, se dovedeşte a fi un şir lung de operaţiuni de complicate, costisitoare şi, uneori, de durată.

Dacă sunt respectate nişte reguli de bază rezultatul va fi o locuinţă mai frumoasă, mai sigură şi cu confort mai mare. Desigur, renovarea se poate aplica unei singure funcţiuni (baia sau bucătăria, de exemplu) şi în acest caz lucrările vor fi mai mici, ca şi bugetul.

Reabilitarea presupune aducerea unei clădiri la parametri iniţiali de funcţionare, în timp ce restaurarea se referă la respectarea cu stricteţe a finisajelor şi arhitecturii originale. Vorbim în special în aceste cazuri despre acel şir lung de operaţii complicate, de durate mari de realizare şi bugete care, uneori, pot fi mai mari decât însăşi o construcţie nouă asemănătoare.

Aceasta deoarece nu este simplu de respectat procedura legală, de găsit muncitori pricepuţi, de ales materiale bune (respectând bugetul), de urmat întocmai etapele planificate şi, mai apoi, de achiziţionat mobilierul şi decoraţiunile potrivite.

Oricum, renovarea implică alegerea finisajelor pentru pardoseli, pereţi, plafoane, izolarea (la exterior sau la interior), tâmplăria, instalaţiile – electrică (prize, întrerupătoare, cabluri), de apă (ţevi, robinete, sanitare), gaze, încălzire, ventilare –tâmplăria şi sistemele pentru deschideri, acoperişul, sistemele antiefrecţie etc.

În acest material ne vom referi doar la unele aspecte foarte comune, sub formă de ponturi şi recomandări: bugetul, sfaturi pentru vopsit pereţii, izolarea şi renovarea caselor vechi.

Bugetul pentru renovare

Unul dintre factorii care ne determină, de multe ori, să amânăm încă şi încă un an renovarea generală a locuinţei este lipsa unui buget adecvat. Iată câteva trucuri utile care vă vor ajuta la planificarea renovării, estimarea costurilor şi la rezovarea situaţiilor neprevăzute.

Specialiştii recomandă adăugarea a 10 – 15% în plus la bugetul estimat pentru cheltuieli neprevăzute. Este de preferat să renunţaţi la o parte din lucrările de renovare sau să le amânaţi pentru anul viitor dacă nu aveţi resursele necesare.

De asemenea, este obligatoriu să nu faceţi rabat la calitatea materialelor şi a lucrărilor pentru a renova mai mult, precum şi sfaturile unui profesionist. Este necesar să întocmiţi o listă a lucrărilor necesare, punându-le pe primul loc pe cele mai importante − de pildă, pe cele care ţin de structura de rezistenţă, de zidărie sau instalaţii.

În situaţia unei case vechi se recomandă evaluarea de jos în sus, adică pornit de la starea fundaţiei, a structurii de rezistenţă şi a zidăriei. În orice situaţie este necesară o prioritizare a lucrărilor, plătiţi la lucrare şi nu la oră, înainte nu acceptaţi decât eventual plata unui avans. În situaţia unor lucrări care se pretează, de tip bricolaj, puteţi să vă implicaţi în renovarea propriei locuinţe, zugrăvitul pereţilor fiind un exemplu.

Cum zugrăvim pereţii

Pentru ca această operaţiune să vă reuşească, este necesar ca suprafaţa care trebuie zugrăvită fie în bună stare, fără mucegai sau eflorescenţe şi să nu prezinte denivelări. De asemenea, trebuie sã fie curată si uscată, să aibă o culoare uniformă şi un grad de absorbţie cât mai redus.

Dacă peretele este sfărâmicios, se recomandă regletuirea lui în totalitate sau doar pe porţiunile afectate. Fisurile trebuie curăţate şi astupate cu ipsos. În cazul celor mai adânci, se va aplica bandă de armare din fibră de sticlă.

După uscarea ipsosului, suprafaţa reparată se şlefuieşte cu hârtie abrazivă. În cazul în care tavanul şi pereţii se vopsesc în culori diferite marginea dintre tavan şi pereţi trebuie izolată cu ajutorul unei benzi adezive, pentru a se putea realiza delimitarea celor două culori.

Vopseaua se pregăteşte conform indicaţiilor producătorului. Aceasta se toarnă într-o cuvă specială care este prevăzută cu un grătar, necesar pentru îndepărtarea surplusului de pe trafalet.

Se recomandă vopsirea de sus în jos, în pătrate succesive cu latura de 1 m, începând cu un colţ al camerei, de exemplu, dinspre colţul drept spre cel stâng, dacă sunteţi dreptaci. Operaţia se repetă şi în partea superioară a peretelui. După aplicarea benzilor verticale, se revine la aceeaşi suprafaţă cu mişcări orizontale. La final, se netezeşte cu mişcări verticale.

Al doilea strat de vopsea se aplică după uscarea primului, în fâşii perpendiculare pe geam, pe direcţia luminii. La final, se netezeşte în fâşii paralele cu geamul, fără a se mai înmuia trafaletul.

Odată ce aţi stabilit zona din care începeţi vopsirea peretelui, nu întrerupeţi lucrul la jumătatea acestuia, ci continuaţi până la celălalt colţ fără să reveniţi la porţiunile pe care s-a aplicat deja vopseaua.

Dacă pe porţiunile înguste, vopsite cu pensula, se remarcă diferenţe de aspect faţă de fondul peretelui, se recomandă să reveniţi la vopsirea cu mini-trafaletul fără montură la un capăt, ce permite vopsirea în colţuri.

Termoizolarea clădirilor

Este o problemă la ordinea zilei fiind în curs de desfăşurare un program naţional de reabilitare termică a clădirilor. Foarte mulţi specialişti critică modul în care se realizează aceste lucrări, cu alegerea unor materiale de slabă calitate precum şi cu probleme la montaj.

Dr. ing Ioan Mateescu: “Lucrările se execută prost, fără nici un control, deseori pe faţade se foloseşte polistiren neadecvat. Nu se respectă cerinţele ghidului european pentru fixarea suplimentară a plăcilor termoizolante în care pe lângă adeziv este necesară ancorarea mecanică a plăcilor termoizolante. Nu se efectuează injectări cu răşini în cazul fisurilor descoperite, ci se acoperă direct cu plăci de polistiren, ceea ce contravine normelor ISC.”

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata