Prof. dr. Mircea Diculescu: ”Numărul cazurilor de cancer de colon s-a triplat. Acesta este cel mai prost obicei alimentar care ne poate îmbolnăvi”
Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani a declarat, joi, directorul Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Mircea Diculescu.
„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal și cazuri care pot să fie tratate în așa fel încât să prevenim acest tip de cancer.
Populația trebuie să fie informată și să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de față, se poate face aproape în orice oraș mare din țară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres Național de Gastroenterologie Hepatologie și Endoscopie Digestivă, organizat de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.
Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, însă nici regimurile restrictive nu sunt indicate.
„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carențe nutriționale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat.
„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal și cazuri care pot să fie tratate în așa fel încât să prevenim acest tip de cancer.
Populația trebuie să fie informată și să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de față, se poate face aproape în orice oraș mare din țară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres Național de Gastroenterologie Hepatologie și Endoscopie Digestivă, organizat de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.
Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, însă nici regimurile restrictive nu sunt indicate.
„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carențe nutriționale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat.
Sursa: doctorulzilei.ro