Rafila, despre primul caz de variola maimuţei apărut la graniţa cu România: Virusul nu trece granița

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că nu are niciun fel de relevanţă

apariţia primului caz de variola maimuţei la graniţa cu România, în Ungaria,

precizând că acest virus nu trece graniţa şi că nu trebuie luate măsuri suplimentare.

Rafila a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce măsuri vor lua autorităţile, având în vedere că primul caz de variola maimuţei a apărut la graniţa cu România.

“Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta, că a apărut la graniţă, virusul nu trece graniţa, este importantă identificarea cazului de infecţie şi izolarea contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă au început deja discuţiile cu HERA pentru vaccinul împotriva variolei maimuţei, Alexandru Rafila a răspuns: “România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene, probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene, deci probabil undeva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecţia”.

Ministrul Sănătăţii a precizat că deocamdată nu se ştie când vor ajunge aceste doze de vaccin în ţara noastră.
Ungaria a înregistrat, miercuri, primul caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata