Raspunsul premierului Viorica Dancila cand este trasa la raspundere pentru coruptia din Romania in Parlamentul European: „Nu am venit sa dau socoteala”

Premierul Viorica Dăncilă a avut cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti, iar declarația sa a venit imediat după mesajul foarte critic al prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Oficialul european a declarat că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană, arătând că situaţia din România s-a deteriorat. El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene.

De asemenea, Timmermans a avertizat că oficialii Comisiei Europene nu vor ezita ”să treacă la acțiune”, ”pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele”.

“Comisia va trage concluziile adecvate dacă amendamentele la codurile penale, legile justiţiei şi legea conflictelor de interese sunt promulgate fără a ţine cont de preocupări. Nu vom ezita să trecem la acţiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia ei, fie MCV, fie altele. Comisia face apel la România să pună procesul de reformă înapoi pe făgaşul normal”, a subliniat Timmermans.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a avut un mesaj dur la adresa reprezentanților europeni, cărora le-a cerut ”în mod oficial” să spună cine a redactat raportul MCV despre România – raport care nu a inclus și ”abuzurile” comise prin încheierea unor protocoale secrete.

Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

”Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer, însă, aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care-l reprezint. Încep cu o întrebare esențială. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România?

Pentru MCV, pentru instituții, pentru magistrați, pentru politicieni? Evident că nu. Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni.” – a spus Viorica Dăncilă, pe un ton tăios.

Ea a susținut că în rapoartele MCV nu a văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului şi despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie din România.

“Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor. În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituţii, despre numirile de magistraţi, despre lupta anticorupţie. Este foarte bine. Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie”, a afirmat Dăncilă la dezbaterea din Parlamentul European.

Potrivit şefei Guvernului, în baza acestor protocoale “milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupţie”.

Ea a mai arătat că Jandarmeria Română este acuzată că a intervenit în 10 august, la Bucureşti, în cazul unui miting neautorizat, dar a subliniat faptul că nu poate accepta “sub nicio formă” ca această instituţie să fie acuzată pentru “acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa”.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata