S-a anunțat Capitala Europeană 2021. Și… Surpriză – orașul din România este:

Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană a decis ce oraş din România va fi investit cu titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, la prestigiosul titlul candidând oraşele Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

UPDATE: Juriului internaţional delegat de Uniunea Europeană a decis că orașul Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Titlul va fi împărțit cu un oraș din Grecia și unul din Muntenegru.

Timișoara a fost de-a lungul timpului un important centrul cultural care a avut o conectare continuă la valorile culturii europene. Aici, au fost organizate banchete încă de la sfârșitul secolului al XIV-lea, pe când Filippo Scolari era comite de Timiș. După cucerirea cetății de către otomani în 1552 și până în 1716, aceste obiceiuri occidentale au dispărut.

Bucureştiul a primit, miercuri, 14 septembrie, vizita juriului internaţional delegat de Uniunea Europeană, care decide ce oraş din România va fi investit cu prestigiosul titlu.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu anunţase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că în această săptămână are loc Selecţia Finală a oraşelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Oraşele Baia-Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara îşi vor susţine prezentările în faţa juriului de experţi independenţi.

De asemenea, Ministrul Culturii a anunţat că vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, în sala Mircea Eliade, va avea loc o conferinţă de presă unde va fi făcut public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. La evenimentul de vineri alături de Corina Şuteu vor participa Steve Green, preşedintele juriului de experţi şi reprezentanţii Comisiei Europene.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraş din Uniunea Europeană, din ţări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de oraşe vor fi deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două oraşe, din ţări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se aşteaptă ca oraşele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator şi susţinut care să accentueze bogăţia, diversitatea şi similarităţile culturii europene în faţa unui public internaţional.

În 2021 atât România, cât şi Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii. Odată cu lansarea apelului de candidatură din partea Ministerului Culturii în 2014, Bucureştiul intră într-un proces competitiv prin care trebuie să dovedească posibilităţile sale de a oferi un program unic şi promiţător de evenimente culturale, artistice, cât şi alte tipuri de activităţi, timp de un an.

Investiţie de 75 de milioane de euro
Investiţia pe care o presupune proiectul Bucureşti – Capitală europeană a Culturii 2021, pentru următorii şase ani, este de 75 de milioane de euro, din care 90% sunt asiguraţi de la bugetul de stat, iar restul – din sponsorizări. Cei care s-au implicat în proiect spun că oraşul poate fi transformat cu ajutorul culturii. Mai mult decât atât, se doresc spaţii în care să se poată desfăşura spectacole culturale. De altfel, peste 400 de spaţii părăsite au fost identificate deja. Rămâne totuşi de văzut cât de mult vor conta în alegerea Capitalei culturale aspectele penale. Există şi o interpretare pozitivă, în sensul că, avându-i pe edilii corupţi îndepărtaţi din funcţii, avem o oarecare certitudine că banii alocaţi investiţiilor vor fi cheltuiţi în scopul în care au fost alocaţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata