Stai la casă? Atenție, se vor face controale
Document nou publicat de Ministerul Dezvoltării vine cu o modificare legislativă care va avea impact în rândul tuturor românilor care locuiesc la casă.
Conform inițiativei legislative, aceștia vor trebui să se supună unor norme clare privind prevenirea incendiilor și vor fi obligați să aibă hidranți sau sisteme de a preveni și stopa eventualele flăcări.
Toți cei care locuiesc la casă în România vor trebuie să dețină hidranți sau sisteme adecvate pentru intervenții în caz de incendiu, potrivit proiect legislativ inițiat de Ministerul Dezvoltării la sfârșitul lunii decembrie.
Actul normativ prevede modificarea și completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare astfel încât sistemele de alimentare de oriunde din țară să corespundă normelor de combatere și stingere a incendiilor, conform legestart.ro.
Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 28 decembrie 2017, propunerile sau observațiile prvind noile măsuri putând fi trimise în atenția Ministerului Dezvoltării Regionale în termen de 10 zile.
Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. După articolul 4 se introduc două noi articole, articolul 41 având cu următorul cuprins:
“Art. 41
(1) Reţelele de distribuţie a apei din unităţi administrativ-teritoriale trebuie să fie echipate cu hidranţi exteriori – subterani şi/sau supraterani, care trebuie să asigure condiţiile de debit şi presiune necesare stingerii incendiilor.
(4) Gospodăria proprie de incendiu, prevăzută la alin. (3) trebuie sa cuprindă:
a) rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezervă, rezervor hidrofor, cu alimentare electrică dublă – atât din reţeaua publică cât şi din grup electrogen propriu;
c) sistem de avertizare la incendiu”.
Există și sancțiuni pentru cazurile în care hidranții sunt distruși sau deteriorați.
“Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:
a) hidranţii sunt distruşi, deterioraţi sau este împiedicat accesul la aceştia şi care poate conduce, la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor, sau la distrugerea totală sau parţială a construcţiei, ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante”.
Cine vrea o casă nouă, ridicată cu forţe proprii, trebuie să fie pregătit pentru cheltuieli suplimentare. Indiferent că vă construiţi locuinţa la ţară sau la oraş, legea vă obligă să aveţi pe şantier un diriginte care să supravegheze lucrările. În lipsa unei firme specializate, vă puteţi alege, în loc de economii, cu mari pagube.
O casă de lângă București a fost începută în 2015. Trei ani mai târziu, proprietarii au rămas fără fonduri, aşa că au sistat lucrările. Chiar dacă ar fi avut suficienţi bani, tot nu ar fi putut continua. Problemele tehnice sunt prea multe, spun specialiştii. De exemplu, personalul necalificat nu a ştiut să execute corect toate etapele construcţiei.
Armătura se vede, nu a fost curăţat cofragul, nu a fost fibrat corect, există segregări. Aceste nereguli au loc pentru că, în continuare, mii de români apelează la rude sau la cunoscuţi, adică la personal necalificat, pentru a-şi ridica o locuinţă. Deşi se gândesc că aşa vor economisi bani, pe termen lung nu fac decât să iasă în pierdere.
Construcţia unei case în regie proprie vă poate aduce o economie de 30-40% din suma pe care, în mod normal, aţi plăti-o dezvoltatorului. Atenţie, însă! Toată economia se poate transforma în pagubă dacă nu consultaţi un specialist atunci când vă cumpăraţi materialele şi când începeţi lucrările propriu-zise.
Pentru un arhitect şi un diriginte de şantier, preţurile pornesc de la 4 euro pe metrul pătrat, în zonele rurale, şi ajung la 15 euro în Capitală. Mult mai mult v-ar costa greşelile muncitorilor necalificaţi.
Aşa că precauţia nu strică, atrag atenţia specialiştii. Mai ales că oricine îşi ridică o casă este obligat prin lege să angajeze un diriginte de şantier autorizat. În caz contrar, amenzile ajung până la 10.000 de lei.