Știai asta ? De ce e bine să ai în curte un alun? Dacă stai la casă, o să-l plantezi chiar azi!
Alunul plantat îți aduce numeroase beneficii, incluzând aici chiar și partea financiară.
În afară că poţi caştiga bani pe tot parcursul vieţii de pe urma alunilor, ei aduc un beneficiu extraordinar organismului uman prin aportul de oxigen. Durata de viață a unui este de 120 de ani.
Un profesor a povestit pentru Ziarul De Vrancea că a scăpat de pietre la rinichi.
„Aveam pietre mari la rinichi şi nu aş fi putut rezista unei operaţii. Timp de trei luni am făcut tratament cu miez de alună, care dizolvă calculii renali. Au trecut zeci de ani de atunci, am 80 acum şi nu mai am nicio problemă. Pentru mine această plantă este un înger, mi-a salvat viaţa”.
Dincolo de rolul alimentar şi economic, alunul are şi un rol ecologic.
Alunul formează perdele de protecţie a mediului, micşorând efectele secetei, împiedicând alunecarea terenurilor şi diminuând pericolul inudaţiilor.
Pe langa beneficiile amintite mai sus, alunul formeaza perdele de protectie a mediului, micsorand efectele secetei, impiedicand alunecarea terenurilor si diminuand pericolul inudatiilor.
Cum sa plantezi un alun:
– planteaza alunul toamna, prin saparea unor gropi de 40-50 cm adancime si largi de 1,2 m, deoarece alunul isi dezvolta sistemul radicular lateral.
– distanta de plantare pentru alun este de 4 x 3 m, pana la 5 x 4 m. La plantare, adauga 8 -10 kg pamant de padure, strans in zona radacinilor, care favorizeaza formarea micorizei si stimuleaza prinderea. Fiind planta alogama, veiplanta cel putin 2-3 soiuri in aceeasi parcela. Plantele de alun pot fi formate si cu semitrunchi de 40-60 cm si cu schelet cu 4-5 ramuri de baza.
– in primii ani, pana la consolidarea sistemului radicular, nu executa taieri asupra partii aeriene. La 2-3 ani, de la plantare se pot efectua rariri si scurtari asupra ramurilor de schelet.
– cand tufele intra in perioada de declin, aplica taieri de reintinerire, pentru a reactiva vegetatia.
Alunul este o specie pomicola de vigoare redusa, care creste relativ incet. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile.
Sursa: anamariavasile.com
Așteptăm părerile voastre si NU uita sa Distribui mai departe !
Iti multumim!